I Lennon u Parku rock'n'rolla u središtu Zagreba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spomenik legendarnom "beatleu" Johnu Lennonu, koji će biti postavljen u petak, nastavak je projekta Tvornice kulture koja u dvorištu u središtu Zagreba želi napraviti Park rock'n'rolla, kako kažu, prvi takav u svijetu.

U dvorištu nedavno osnovanog Subkulturnog centra Tvornice kulture u Ulici Pavla Hatza 14-16 u rujnu je postavljen spomenik lideru punk grupe The Clash Joeu Strummeru, a kako je kazao za Hinu voditelj projekta Dražen Goreta, društvo će mu u konačnici činiti između dvadeset i trideset spomenika najvećih ikona u povijesti rocka.

Pored Janis Joplin, Jimija Hendrixa, Ramonesa... bit će tu i još žive legende kao što su Iggy Pop i David Bowie, kazao je Goreta dodavši da će Park biti otvoren i za domaće rockere.

To uvelike ovisi o interesima publike, koja će imati priliku glasanjem putem Facebooka ili Radija 101 utjecati na sastav Parka. Strummerov kip je rad akademskog kipara Marina Marinića, a Lennonova bista djelo kipara i glazbenika Borisa Leinera, čije bi se poprsje kolege iz Azre Branimira Johnnyja Štulića nakon javnih izlaganja također uskoro moglo skrasiti u Parku. Subkulturni centar namjerava otvoriti vrata i drugim autorima, pa i većem broju studenata likovnih akademija.

"Ideja je da raspišemo natječaj za 12 skulptura koje bi bile postavljene odjednom, ali to ovisi o sredstvima koja nam budu na raspolaganju", kazao je Goreta. "Natjecali smo se za sredstva kod Ministarstva kulture i Ureda za kulturu Grada Zagreba i nadamo se nekom novcu koji bi nam omogućio realizaciju takvog, većeg projekta", dodaje pokretač Subkulturnog centra.

"Projekt ima snažnu kulturnu dimenziju i nadam se da u 21. stoljeću nitko više neće problematizirati kulturnu dimenziju rock'n'rolla, ali ima i turistički potencijal koji bi Zagrebu uz postojeće atrakcije dobro došao", smatra Goreta.

Pored skulptura, koje će se širiti i na druge oblike izražavanja, poput "zvijezda slavnih" i slične, kulturnu ponudu Parka čini još prostor u kojem se održavaju koncerti underground bandova, izložbe, instalacije i drugo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter