I kucice za alat na meti lopova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Molim lopove da ne uništavaju brave i vrata jer ovdje više nema nicega za ukrasti". Plocu s takvom porukom Robert Sodomaco odlucio je postaviti ispred svog spremišta na poljoprivrednom zemljištu pred Umagom uz prometnicu prema Novigradu, a koje se posljednji put na meti kradljivaca našlo u noci s ponedjeljka na utorak.

Nepoznati je netko zarezao limeni zid, razbio stakla na prozorima i dvije brave na vratima koja je provalio, a sve to da bi se domogao nove baterije za agregat korišten za navodnjavanje, mehanicarskog alata i tridesetak litara nafte te za sobom ostavio prazne plasticne spremnike medu zasadenim sadnicama pomidora.

Materijalnu štetu Sodomaco još uvijek procjenjuje, no više od toga opterecuje ga osjecaj nemoci i nesigurnosti, koji s njime dijele i drugi vlasnici i zakupci poljoprivrednih terena.

- Nešto slicno u posljednjih nekoliko godina dogodilo mi se tri ili cetiri puta. Prica s provalama se ponavlja cim pocne toplije vrijeme. Osobe koje to rade ocito ocekuju da ce u spremištima pronaci strojeve i naftu spremne za proljetne radove. Cuo sam od ljudi koji tu blizu obraduju zemlju da im je netko nedavno provalio u spremišta, i pomalo sam ocekivao da cu i ja doci na red, što se na kraju i dogodilo. Zbog toga traktor držim ispred obiteljske kuce, a ne ovdje, ispricao nam je ogorceni Sodomaco, tajnik udruge uzgajivaca industrijske rajcice Pomidor.

Kao i svaki put dosad, naš je sugovornik i nakon posljednje krade pozvao policiju, koja je izašla na teren, fotografirala i sastavila zapisnik, no, prema njegovim saznanjima, dosad nitko nije uhicen, niti je ikad nešto od ukradenog uspio vratiti.

- Znam da nije lako uloviti lopove i zaista ne bih znao kako stati na kraj ovim kradama, ali voljeli bismo da se policija na tome više angažira, da bude prisutnija na ovom podrucju i da, po mogucnosti, organizira ophodnje, pogotovo nocu, porucio je Sodomaco.

Krade na poljoprivrednim površinama potvrdio nam je predsjednik Pomidora Dario Makovac, koji je objasnio i da ih poljoprivrednici cesto ne prijavljuju jer ne vjeruju da ce to donijeti rezultate.

- Teško je ocekivati da ce policija obilaziti poljoprivredna zemljišta udaljena od naseljenih mjesta. Ono što mogu uciniti je malo protresti sredine u kojima se krecu moguci pocinitelji jer vjerojatno se radi o osobama koje su im otprije poznate. U meduvremenu poljoprivrednicima ne preostaje drugo nego spremišta dobro zatvoriti i ono što nije neophodno ne cuvati u kampanji, porucio je Makovac.


Podijeli: Facebook Twiter