I Koncarov novac u crnom fondu HDZ-a?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U jeku istrage koja se na pulskom Županijskom sudu vodi protiv Vinke, Mirka i Mattea Cetinskog, odvjetnika Željana Hrvatina i njegove supruge Romine, Borisa i njegovog sina Marina Sorga zbog sumnje da su pri kupoprodaji nekretnina za racun tvrtke Kermas ulaganja u vlasništvu Danka Koncara oštetili tu tvrtku za 73 milijuna kuna te taj novac "oprali", zagrebacki ured USKOK-a istražuje crne fondove HDZ-a u kojima je navodno, u vidu mita, završio i Koncarov novac.

Novac nestajao na putu do stranke

Uskokovi istražitelji navodno su prateci tijek novca kojim su se punili crni fondovi došli do saznanja da pojedine donacije HDZ-u nisu u svom cjelokupnom iznosu stizale u središnjicu stranke. Nakon što bi novac "donatora" donio netko od kurira on bi se prebrojao i spremao u blagajnu, o cemu pak ne postoje nikakvi pisani tragovi niti potvrde o tome tko je novac donio, tko je donator, a niti o visini doniranog iznosa.

Prema pisanju jednog dnevnog lista, upravo je takvu pricu u svom iskazu USKOK-u ispricao glavni riznicar stranke Mladen Barišic, a potvrdila ju je i blagajnica HDZ-a Branka Pavoševic. Takav je nacin ocito pogodovao svima kroz cije bi ruke novac prošao, a koji su, navodno znajuci da nitko nece provjeravati koliko je novca stvarno zaprimljeno u HDZ-u, uzimali dio kolaca za sebe.

Cini se da je slicna sudbina zadesila i dva milijuna Koncarovih eura isplacenih istarskom poduzetniku Dragi Radolovicu na njegov racun u Austriji. Prema prijavi koju je predsjednik braniteljske udruge Zavjet Ninoslav Mogorovic podnio USKOK-u protiv Danka Koncara, potonji je navodno podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera i riznicara Barišica s dva milijuna eura.

Dosadašnja je istraga pak otkrila puno zamršeniju pricu, a za transakciju dva milijuna eura Koncar je istražiteljima kazao da je rijec o iznosu uplacenom njegovim poslovnim partnerima Vinki Cetinski i Dragi Radolovicu, ali za pokretanje velikog projekta u Istri.

Navodno je Koncar izjavio i da je od svojih partnera zatražio da mu vrate novac jer se projekt nije pomaknuo s mrtve tocke, a oni su mu odgovorili da su novac uplatili HDZ-u kako bi im pogodovao pri pokretanju tog projekta. Prema rijecima našeg sugovornika koji je želio ostati anoniman, Radolovic se i pismeno obvezao vratiti Koncaru dva milijuna eura jer projekt nije nikada realiziran.

Vinka Cetinski navodno je istražiteljima potvrdila da je Koncarovih dva milijuna eura sjelo na Radolovicev racun, ali da ih je on dao poduzetniku Slavenu Tintoru kako bi ih ovaj odnio u HDZ. O potonjem je poznato da je suradivao s Radolovicem u poslu s nekretninama u Istri. Tvrdnje koje je Ninoslav Mogorovic iznio u kaznenoj prijavi USKOK-u optužujuci Danka Koncara za organiziranje kriminalne skupine upucuju i na to da je Tintor povezao Danka Koncara sa Sanaderom, i to zahvaljujuci cinjenici da je Tintorova sestra Helga Draženovic bila Sanaderova tajnica.

Ne bi stalo u aktovku, nego u vecu torbu

Naš izvor otkrio nam je pak da je Vinka Cetinski u uskockoj istrazi potvrdila pricu da su Koncarova dva milijuna eura donesena u Zagreb u aktovci, u apoenima od 20 eura, te da su ta dva milijuna u manje apoene promijenjena u jednoj poreckoj mjenjacnici. No isti izvor istovremeno je izrazio sumnju u istinitost tog iskaza prvenstveno jer smatra da bi za toliko novcanica bila potrebna torba, a ne aktovka.

Bilo kako bilo, taj novac, tvrdi naš sugovornik, Koncar nije uplatio radi podmicivanja, vec radi projekta koji je za njega trebao realizirati Radolovic. A što je ovaj s novcem napravio, to nitko ne zna, jer ocito je da taj iznos nije stigao niti u legalan, niti u ilegalan HDZ-ov fond.

U cije je džepove i blagajne odlazio novac, mogli bi razriješiti aktualnom istragom istražitelji USKOK-a, koji su dosad ispitali i Ratka Maceka, kojemu je Tintor navodno dao dva milijuna kuna, i Tintora, i Danka Koncara, i Mladena Barišica, i niz drugih osoba kroz cije je ruke mogao proci novac koji se ocito sa svih strana slijevao u crne fondove HDZ-a.

Ono što istražitelji tek trebaju razriješiti jesu tvrdnje koje su izrekli akteri cijele ove price - Ratko Macek je naime zanijekao primitak novca od Tintora, a priljev dva milijuna eura u HDZ-ovu blagajnu negirao je i tajnik stranke Ivan Jarnjak. Vinka Cetinski tvrdi da je Radolovic podigao Koncarovih dva milijuna eura i dao ih Tintoru, a Radolovic je potvrdio tek primitak tog iznosa od Koncara. Tintor tvrdi da je Maceku predao dva milijuna kuna, a ne dva milijuna eura. (Marica KOŠTA)

 


Podijeli: Facebook Twiter