I kokice su superhrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skromne grickalice mogu sprijeciti pojavu raka i pomoci pri mršavljenju? "Vecina ljudi ne zna da su kokice žitarice punog zrna koje smanjuju rizik od srcanog udara i raka, a samo 30 grama jednako je dobro kao dnevna porcija smede riže ili integralne tjestenine", kaže Catherine Collins, glavni nutricionist u londonskoj bolnici St George.

Kokice sadrže i tri puta više vlakana nego ista kolicina suncokretovog sjemena zbog cega se duže osjecate sito. Osim toga reguliraju razinu šecera u krvi pa nemamo potrebu za slatkim, snizuju loš kolesterol LDL, a sadrže i dozu vitamina B.

Istraživanje objavljeno na American Chemical Society sugerira da se prave zdravstvene koristi kokica kriju u iznenadujuce velikoj kolicini polifenola koji uništavaju slobodne radikale - štetne kemikalije koje uzrokuju bolesti poput raka i srcanih problema. Naravno sve se to može pokvariti dodavanjem previše soli, šecera ili masti.


Podijeli: Facebook Twiter