I kesteni imaju vlasnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na oprtaljskom podrucju u punom je jeku sezona kestena. Kestenove šume, koje se protežu na velikim površinama sjeverozapadnog dijela oprtaljske opcine, u okolici Oprtlja, Svetog Ivana i Zrenja, prava su meta za ljubitelje ove jesenje poslastice.

Naizgled prava idila. Šume su pune beraca. No vecim su dijelom privatne, a dijelom u državnom vlasništvu, pa se mještani žale da beraci, sudeci po registarskim oznakama vozila vecinom iz susjedne Slovenije i Italije, nekontrolirano ulaze u privatne šume i beru kestene, ne samo za svoje potrebe, vec i za prodaju.

"Ucestale su intervencije mještana koji traže da Opcina riješi ovaj problem. Nemocni smo jer radi se o privatnim šumama. Vlasnici bi trebali zaštititi svoje posjede, no svjesni smo da to iziskuje velike troškove.

Bilo je cak situacija da su se beraci oglušili na upozorenja da je kestene zabranjeno brati na privatnom posjedu pa je u nekoliko navrata dolazilo do neugodnih situacija", rekao je oprtaljski nacelnik Aleksander Krt.

Opcina, kaže Krt, nema ingerencije kontrole. Vlasnik bi sam trebao prijaviti ulazak u šumu jer bi se neovlašteno branje na privatnom posjedu moglo tretirati kao krada. Prije desetak godina postavljene su ploce s upozorenjem da se radi o privatnom posjedu, danas su one vecinom u derutnom stanju, no beraci i pored njih ulaze u šume.

Zbog Motovunske šume i Livada oprtaljsko podrucje je diljem svijeta poznato kao centar svijeta tartufa, no manje se zna da je rijec i o predjelu bogatom kestenovim šumama. Upravo su stoga u Oprtlju lani pokrenuli novu manifestaciju i organizirali Feštu od kostanja kojom žele prezentirati još jedan prirodni resurs.

Dobar primjer valorizacije prirodnih resursa je Marunada, najpoznatija lovranska gastronomska manifestacija koja se održava od 1973. godine i ima status prave turisticke atrakcije.


Podijeli: Facebook Twiter