I kamerama protiv šporkulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cišcenjem ilegalnih odlagališta otpada na potezu od Partizanskog puta do Labinske ulice Grad Pula i Herculanea odlucili su ove godine obilježiti Dan planeta Zemlje, a akciju koja je dio redovite sanacije danas su na konferenciji za novinare održanoj pored prvog deponija uz Partizanski put najavili gradonacelnik Boris Miletic i voditeljica zaštite okoliša Loris Mošnja.

- Ne želimo probleme skrivati ispod tepiha i zato se vec godinama s njima suocavamo. Tako ovakvih prizora više nema u Šijanskoj šumi. Apsurdno je što u ovom dijelu postoje deponiji gradevinskog otpada buduci da se nedaleko nalazi Valmarin, na cijoj sanaciji i pošumljavanju radimo. Ondje je do odredene kubikaže odlaganje besplatno. Naše napore u ocuvanju okoliša prepoznala je Europska unija, koja nam je za cišcenje ilegalnih deponija dala sto tisuca eura, kazao je Miletic.

O projektu sanacije ilegalnih odlagališta otpada Diva, u kojemu uz Grad Pulu sudjeluju još Istarska županija te gradovi Buzet, Umag i Kopar s ondašnjim univerzitetom, govorila je Mošnja. Ona je istaknula da ce zahvaljujuci njemu svatko na svom podrucju povecati kvalitetu prostora.

- Projekt je vrijedan 664 tisuce eura. Na Partizanskom putu i u Labinskoj ulici instalirat cemo kamere, tabele upozorenja te one informativne. U suradnji s umjetnickim udrugama i školama bit ce izradene panel-bankine i instalacije te zasaden biljni materijal, najavila je voditeljica zaštite okoliša.

Naime, upravo je ovaj dio jedan od najkriticnijih u gradu te se duž cijeloga bijelog puta nalaze, gotovo jedan do drugoga, divlji deponiji. I za vrijeme održavanja konferencije za novinare prošlo je više kamiona, ciji su vozaci mjerkali gdje bi mogli odbaciti neželjeni teret. Pitanje je hoce li projektom i aktivnijim cišcenje zone šporkulje promijeniti naviku ili samo lokaciju.

Rupnik: Vlast se treba prikloniti ljudima, a ne kapitalu

Donosimo puno propisa kako bismo zaštitili okoliš i prirodu te stvorili uvjete za zaštitu ljudskog zdravlja, ali u praksi je prica sasvim drugacija. To se prvenstveno odnosi na politicke strukture koje jedno govore, a drugo rade kada dodu na vlast. Interesni lobiji, koji ostvaruju veliku zaradu uništavanjem prirodnog bogatstva, postaju prioritetni za politicku vlast na lokalnom i državnom nivou, objasnio je na konferenciji za novinare u povodu Dana planete Zemlje u hotelu Riviera predsjednik Zelene stranke-Zelene alternative Josip Anton Rupnik.

I ove godine obilježit ce ga  pod sloganom "Milijardu zelenih dijela", nastavio je Rupnik i ukazao na glavni problem - prednost koju ima stvaranje profita šake pojedinaca na štetu ljudi. Takoder se osvrnuo na dosadašnji rad stranke usmjeren k poboljšanju situacije te sprecavanju daljnjeg zagadenja za koje su izmedu ostalih odgovorni Rockwool i kamenolomi, a kojima bi se mogli pridružiti Plomin III te golf igrališta.

- Pozivam politicare da prestanu obmanjivati javnost te da joj se priklone. Od price treba krenuti u djelo, zakljucio je Rupnik.


Podijeli: Facebook Twiter