I Kajin i Flego žele poticati amaterski sport

Ilustracija (A. F.)
Ilustracija (A. F.)

Kandidati za istarskog župana, IDS-ov Valter Flego i SDP-ov Damir Kajin, iznijeli su dio svog predizbornog programa Izvršnom odboru Saveza sportova Istarske županije na tematskoj sjednici pod nazivom "Razvojni problemi i potrebe u vezi unaprjeđenja sustava sporta u Istri". Doduše, teško je to nazvati tematskom sjednicom kada su dva kandidata pojedinačno sudjelovali u razgovoru sa sportskim djelatnicima, svaki po 15 minuta.

- Ulaganje u sport je ulaganje u zdravlje. Stoga javni sektor treba najviše poticati amaterizam i masovnost. Osim toga treba ulagati u sportsku infrastrukturu, ne samo u dvorane koje nam nedostaju nego i u različita igrališta u naseljima. Treba razlikovati vrhunski sport i manifestacije koje u Istri treba podupirati sa sponzorima i turističkim zajednicama kao ATP Umag ili hokej u Areni. Međutim, javni sektor treba prvenstveno kvantificirati izdvajanja za amaterizam i masovnost uz naglasak da nam nedostaje puno stručnog kadra pa treba ulagati u edukaciju trenera u Istri. Složili smo se da sportski savezi, kao struka, trebaju odrediti prioritete financiranja, prenio je dio svog programa Flego, koji je, kao bivši rukometaš i dugogodišnji sportski djelatnik, dan ranije prezentirao cijeli "sportski" program u Umagu.

Kajin je, pak, u Dom sportova Mate Parlov stigao u pratnji sportu sklonog Ivana Heraka, koji je "nadzirao" njegovo izlaganje započeto iznošenjem statističkih podataka o 36 sportskih grana koje djeluju u Istri, 18,5 tisuća registriranih sportaša, 503 sportska kluba, 850 trenera i 700 sudaca.

- Svaki četvrti građanin Istre vezan je uz sport, imamo 68 vrhunskih i 70 perspektivnih sportaša koji su prošle godine donijeli 55 svjetske medalje i 193 državna naslova. Naglasak mog programa je na amaterizmu i ne mogu obećavati brda i doline. Sportske djelatnike pozvao sam da pomognu prijedlozima i obećao sam im odbor koji će voditi računa o njima. Županijski proračun od 280 milijuna kuna ne dozvoljava velika ulaganja u sport, ali ukidanjem društava koja opterećuju i isisavaju novac, poput Brijuni Rivijere, Agencije za energetsku učinkovitost ili predstavništva u New Yorku, sredstva se mogu preraspodijeliti u sport i omasoviti amaterizam jer su generacije prije nas stvorile dobre pretpostavke, rekao je Kajin. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter