I. Jusić: U našoj kući njegovao se sevdah

Ibrica Jusić u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ibrica Jusić u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Poznat je kao kantautor šansona i zabavne glazbe i desetljećima je zaštitni znak Dubrovačkih ljetnih igara. Pojavljuje se kao domaćin ponoćnih koncerata na skalinama, te samostalnih gitarskih recitala u Kneževim dvorima.

Crpeći inspiraciju iz elemenata francuske šansone s vremenom je stvorio prepoznatljiv i autentičan autorski izraz, no Ibrica Jusić, ponosan na svoje mostarsko, bosansko-hercegovačko porijeklo, nerijetko poseže i za sevdalinkama, a tako je bilo i tijekom njegova koncerta u Buzetu gdje je nastupio na Danima bošnjačke kulture.

- Drago mi je da se u Buzetu događa nešto što se u mome Dubrovniku na žalost ne može dogoditi, da se u Dubrovniku ne mogu dogoditi dani bosansko-hercegovačke kulture. Kao što vidimo, ovdje se ljudi vesele suživotu i zajedništvu, i ne gleda se odakle je tko nego kakav je tko. Zaista me veseli i stoga sam se i odazvao ovoj manifestaciji, komentirao je Jusić.

U Buzetu je izveo pravi mali vremeplov, pjesme koje su mu obilježile karijeru, od autorskih uspješnica, talijanskih kancona uz koje je odrastao, francuskih šansona koje su ga na neki način i stvorile, ali ponajviše sevdaha.

Prije nekoliko godina, inspiriran glazbenom tradicijom zemlje svojih roditelja, Bosnom i Hercegovinom, snimio je najljepše bosanske sevdalinke u novim modernim aranžmanima i objavio ih na albumima "Amanet" i "Amanet 2".

- Na svojim koncertima volim istaknuti da sam sretan čovjek što sam se rodio u jednom gradu kao što je Dubrovnik gdje sam s jedne strane odrastao uz talijansku kanconu i klasičnu operu, a s obzirom na mostarsko podrijetlo uvijek se u našoj kući njegovao sevdah.

Moj pokojni otac ili rahmetli babo, kako god hoćete, još prije Drugog svjetskog rata imao je harmoniku sa 120 basova, a to je bilo kao da danas imate Ferrari.

U našoj kući uvijek se pjevalo. Kada je devedesetih godina prošlog stoljeća krenuo etno đir u svijetu, rekao sam si da je sada vrijeme da sanjam svoj san i napravim nosače zvuka i pjevam onako kako me majka Emina učila. Tako sam napravio "Amanet", zajedno s Elvisom Stanićem koji se pokazao kao vrsni producent, aranžer, glazbenik, i prijatelj, priča nam Jusić.

Popularni kantautor svoj je "Amanet" predstavio na Montreux Jazz festivalu 2003. godine u službenom programu, a dogodine i na najvećem Etno World Festivalu u Oslu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter