I Josipovic ce se pokloniti esulima?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Susret predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske sljedeci utorak u Trstu ipak ce se održati, najprije su jucer izvijestili iz ureda talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana, što je potom potvrdio i ured slovenskog predsjednika Danila Türka.

Prema priopcenju s Kvirinala, Napolitano je prihvatio Türkov uvjet za dolazak u Trst, jer ce trojica predsjednika, Napolitano, Türk i hrvatski predsjednik Ivo Josipovic, prije Koncerta prijateljstva zajedno posjetiti slovenski Narodni dom, simbol slovenskog stradanja što su ga zapalili talijanski fašisti prije tocno 90 godina.

Medutim, nakon Narodnog doma, naravno na zahtjev domacina, predsjednickom programu pridodan je i obilazak spomen-obilježja na željeznickom kolodvoru u Trstu, koji simbolizira egzodus Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije.

Iz ureda talijanskog predsjednika porucuju da predsjednike triju država ujedinjuje zajednicka obaveza jacanja mira u ujedinjenoj Europi, dok iz Türkova ureda takoder naglašavaju da ce trojica predsjednika obnoviti sjecanje na bolnu prošlost, što ce pak potaknuti prijateljski suživot triju naroda u ujedinjenoj Europi.

U Josipovicevom uredu, osim što su nedavno potvrdili da predsjednik Hrvatske putuje u Trst, još nisu iznosili nikakve detalje niti ocekivanja od dugoocekivanog prvog susreta predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske. Povod za trojni sastanak je koncert koji ce se na tršcanskom trgu Unita d'Italia održati pod ravnanjem maestra Riccarda Mutija, na kojem ce nastupiti mladi glazbenici iz triju država.


Podijeli: Facebook Twiter