Xi Jinping izabran na čelo KP Kine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineska Komunistička partija objavila je u četvrtak sastav novog sedmeročlanog politbiroa, vrhovnog stranačkog tijela, na čijem će čelu, kako je i najavljeno, biti Xi Jinping (59). 

Ovom odlukom KP Kine, objavljenom dan nakon završetka njezina 18. kongresa, završena je desetogodišnja partijska vladavina kineskog predsjednika Hua Jintaoa. Radi se o tradicionalnoj rotaciji na čelu kineske vladajuće stranke i države svakih deset godina. Hu će formalno ostati predsjednik dražave do ožujka sljedeće godine kada će ga i na toj dužnosti zamijeniti Xi.

Osim Xija u novom će politbirou biti i njegov zamjenik Li Keqiang (57), visoko obrazovani stranački aparatčik koji će zamijeniti premijera Wena Jiabaoa, ekonomist Zhang Dejiang (66), konzervativac koji će vjerojatno biti imenovan na čelo parlamenta, vojni inženjer i bivši tajnik KP Kine u Šangaju Yu Zhengsheng (67), dosadašnji ministar informiranja i bivši novinar Liu Yunshan (65), potpredsjednik vlade zadužen za financije i bivši pekinški gradonačelnik Wang Qishan (64) i Zhang Gaoli (66), prvi čovjek velike luke Tianjina. 

Xi je u svom obraćanju rekao da razumije želju naroda da živi boljim životom, ali je upozorio na teške izazove koji stoje pred Kinom. 

"Naša je stranka suočena i s mnogim izazovima i problemima koje moramo rješavati, posebice s korupcijom i birokratizacijom", kazao je. 

Kako navodi Reuters, novi politbiro mješavina je konzervativaca i reformatora. "Čelništvo je podijeljeno. Mislim da neće biti problema u prelasku na nove ekonomske smjernice, na novi model rasta, toga su u politbirou svjesni i u tome su suglasni, ali pretpostavljam da će biti dosta paralize u pokušaju promjene političkog sustava", kazao je za Reuters stručnjak za kinesku politiku na hongkonškom sveučilištu Jean-Pierre Cabestan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter