I jedna antena u naselju je puno, a kamoli tri!

Susjedi su prosvjedovali zbog baznih stanica u blizini njihovih kuća (B. PETROVIĆ)
Susjedi su prosvjedovali zbog baznih stanica u blizini njihovih kuća (B. PETROVIĆ)

Susjedi okolnih kuća u Ulici Baližerka u Štinjanu, na kojoj je prije dva dana niknula još jedna, treća bazna stanica, okupili su se u utorak navečer ispred sporne obiteljske kuće izražavajući na taj način i javno neslaganje s time da im je u neposrednoj blizini postavljena još jedna bazna stanica. "I jedna je puno, kamoli tri!" - bili su složni svi s kojima smo pričali.

U strahu za zdravlje

Kako nam je pojasnila prva susjeda, od čije su kuće i spavaćih soba antene udaljene niti deset metara, prve su dvije antene na kući u Štinjanu postavljene prije sedam godina, odnosno 2010. godine, također u proljeće. Tada su se, pojašnjava, bunili i pisali na sve moguće adrese, ali antene nisu uspjeli maknuti, mada su došli do saznanja da nemaju uporabne dozvole.

- Kako vrijeme prolazi, polako smo zaboravili da živimo neposredno ispod antena, mada pogled na njih nije ugodan i strah nas nikada nije posve napustio. Slušamo svakakve priče, neki tvrde da su opasne po zdravlje, neki da nisu, ja nisam stručnjak i doista ne znam kome vjerovati. Ugodno sigurno nije, veli nam susjeda.

Kako pojašnjava, strah je u međuvremenu polako zamijenila nemoć, a sa susjedom su prekinuli sve odnose jer ne mogu vjerovati da ga uopće ne brine što, moguće, ugrožava njihovo zdravlje.

Ostali susjedi, kako su nam rekli, polažu nade u to da Grad Pula, kao u slučaju nedavno postavljene antene na Kaštanjeru, neće izdati uporabnu dozvolu za novu antenu, no onda se postavlja pitanja što s prve dvije koje su ovdje već punih sedam godina?!

- Znamo da se antene ne smiju postavljati 400 metara od vrtića, škola i to je u redu. Ali postavljam pitanje zašto su samo vrtići i škole zaštićeni, što s nama, što je s djecom koja ovdje žive i spavaju cijeli dan i noć? Jednostavno nije u redu da se antene mogu postavljati usred naselja, tik do tuđih prozora, složni su susjedi. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter