I iznajmljivači moraju upoznati svoj kraj

Iznajmljivači s vodičem pred kompleksom Galižana u minijaturi
Iznajmljivači s vodičem pred kompleksom Galižana u minijaturi

Proteklog je vikenda Turistička zajednica Vodnjana organizirala stručne obilaske Vodnjanštinom namijenjene iznajmljivačima privatnog smještaja da bi se detaljnije upoznali s kulturnom baštinom ovog područja.

U subotu su pod stručnim vodstvom posjetili znamenitosti Galižane i Peroja, a sljedeće će subote to isto učiniti u Vodnjanu i Barbarigi. Brojnim iznajmljivačima koji su se odazvali ovakvom obliku edukacije otkriven je niz zanimljivosti, lokacije s nalazištima, priče iz prošlosti, povijesne lokacije i turističke atrakcije koje će moći prenijeti svojim gostima.

Za stručno vođenje u Galižani bio je zadužen turistički vodič Matija Drandić. Obišli su kompleks "Galižana u minijaturi", crkvicu sv. Antuna iz 15. stoljeća, baziliku sv. Justa, crkvicu sv. Josipa, župnu crkvu sv. Roka i zvonik te slušali o povijesti mjesta. Upoznali su se i s crkvicom koju Galižanci nazivaju Concetta iz 6. ili 7. stoljeća, a u kojoj je bio izložen jedan od najznačajnijih drvenih kipova u cijeloj Istri - raspelo iz 12.stoljeća. Zanimljivost crkve je i to da je izgrađena na temeljima antičke uljare.

U Peroju je iznajmljivače Kod gromače dočekao Nikola Škoko, a obilazak su počeli razgledavanjem crkve sv. Spiridona gdje su dobili osnovne informacije o povijesti i nastanku Peroja.

Nastavili su centrom Peroja do Zavičajnog muzeja, gdje su izloženi eksponati sakupljeni od lokalnih obitelji (slike, namještaj, nošnja…), razgledali su i biblioteku koja danas broji više od 5.500 naslova, te Dom Društva perojskih Crnogoraca 1657. Obilazak je završio u nedavno obnovljenoj crkvi sv. Stjepana, vrijednom kulturno-povijesnom spomeniku koji je u razdoblju desakralizacije služio i kao štala.

Na predavanju u Vili Letan iznajmljivači su dobili sve informacije o njihovim obavezama, poreznim novostima, upute o vođenju knjige gostiju te ostale informacije za uspješno poslovanje u novoj turističkoj sezoni. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter