I iz Istre u utrci na Mjesec

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesetak hrvatskih entuzijasta ukljucilo se kao hrvatski ogranak medunarodnog tima "Synergy Moon" (TSM) u svemirski projekt u Antofagasti u Cileu te se medu 20-ak timova iz svijeta natjece za nagradu "Google Lunar X Prize" (GLXP) tešku 30 milijuna dolara. U sklopu toga do kraja 2012. moraju na Mjesec lansirati letjelicu s vozilom i robotom koji mora prijeci barem 500 metara i na Zemlju poslati živu sliku u HDTV tehnologiji, fotografije i druge podatke.

Te i druge aktivnosti hrvatskog ogranka TSM-a, kojeg cine znanstvenici, piloti, informaticari, inženjeri i drugi, ciji je voditelj Miroslav Ambruš Kiš, predstavljene su na današnjoj konferenciji za novinare. Uz clanove tima bili su prisutni i predstavnici Croatia Airlinesa koja ce, kako se culo, iako nema prekooceanske letove osigurati logisticke uvjete za prijevoz osjetljive svemirske tehnologije iz Hrvatske na testiranje i ugradnju u svemirski brod u Cile.

TSM je kao medunarodni tim s Odjelom za prijenos tehnologija Sveucilišta u Antofagasti u Cileu potpisao dokument o sudjelovanju u razvojnom projektu "Moon-Mars" (MMars) u pustinji Atacami u zaledu tog grada. Ambruš Kiš je istaknuo da Cile želi izgraditi svemirski centar te se aktivno ukljuciti u komercijalno istraživanje i iskorištavanje svemira, ukljucujuci i svemirske turisticke programe i drugo.

U projektu MMars, vrijednom pet milijuna dolara, financira se aktivnost clanova tima i prijenos znanja i tehnologije kroz pet godina. Po hrvatskim ce se nacrtima i uz prijenos znanja clanova tima u Cileu graditi letjelica koja se do kraja 2012. treba meko spustiti na Mjesec, te se u sklopu integracije sustava u nju treba ugraditi robotsko vozilo (rover) koji se gradi u Istri i bežicna digitalna komunikacijska tehnologija koja se projektira i gradi u Zagrebu.

Clanovi tima uopce ne sumnjaju da ce njihova letjelica stici na Mjesec i obaviti sve drugo što treba za Google-ovu nagradu. Za njihove aktivnosti trenutno im nedostaje oko 100 tisuca eura pa su s konferencije pozvali sponzore da im se jave. Novinarima je pokazan i futuristicki izolacijski materijal aerogel koji ce se ugradivati u sve buduce sklopove koji moraju biti otporni na svemirske temperaturne ekstreme, a kojeg je tvrtka-sponzor tima "Aerogels Australia" isporucila Astronomskoj udruzi Vidulini koja cini jezgro hrvatskog ogranka tima i gradi Mjesecev robot.

Ambruš Kiš je u svemu posebno važnim naglasio što u gradu Antofagasti živi velik broj iseljenih Hrvata, koji tamo drže 53 posto rudnika bakrene rude, i jako su zainteresirani za taj svemirski centar, a posebno otkako su culi da u cijelom projektu sudjeluju i ljudi iz Hrvatske. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter