I Istri novac za zaštitu dijalekata?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što je poznato, regija Friuli-Venezia Giulia na svom teritoriju priznaje tri manjinska jezika: slovenski, njemacki i frijulanski. Uz njih, regionalna skupština nedavno je izglasala zakon o zaštiti dijalekata koji se govore na tom prostoru, medu kojima se našao i venecijanski, koji se govori u Istri i Dalmaciji.

Buduci da zakon predvida izdvajanje regionalnih sredstava za promicanje tih dijalekata, vjerojatno ce dio tog novca otici i preko granice, odnosno u Sloveniju i Hrvatsku, gdje se taj dijalekt i dalje govori medu pripadnicima talijanske manjine, ali i šire u istarskoj sredini, kako u slovenskom tako i u hrvatskom dijelu poluotoka.

Bit ce izdvojen novac za promicanje dijalektalnih kazališnih družina, tiskanje knjiga, organiziranje okruglih stolova i simpozija itd.

Uz podršku venecijanskog dijalekta u Istri i Dalmaciji (poznato je da zajednice Talijana djeluju u Zadru, Splitu, Dubrovniku, ali i Crnoj Gori), dio novca otici ce i na promicanje tog dijalekta u Trstu, gdje djeluje jaka skupina istarskih i dalmatinskih esula.

No, zakon predvida i financijska izdvajanja za zaštitu tršcanskog dijalekta koji je vrlo slican venecijanskom pa valja ocekivati da ce prilikom dijeljenja novca cesto dolaziti do trzavica izmedu Trieština i Venecijana.

Uz tršcanski dijalekt, zakon predvida i zaštitu posebne varijante venecijanskog dijalekta koji se govori u maloj opcini Muggia nadomak bivše granice sa Slovenijom, koja slovi kao jedini istarski gradic unutar talijanskog državnog teritorija.


Podijeli: Facebook Twiter