I Istrani u blokadi Ministarstva poljoprivrede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poljoprivrednici s 200-tinjak traktora blokirali su promet na ulicama uokolo zgrade Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u Ulici grada Vukovara ispred kojeg su u znak protesta prolijevali mlijeko, a najavljuju da ce u Zagrebu "kampirati" koliko bude potrebno.

"Ocekujemo ukupno oko tisucu traktora s prosvjednicima iz gotovo svih dijelova Hrvatske i kampirat cemo koliko bude potrebno", izjavio je novinarima okupljenim ispred Ministarstva predsjednik Udruge proizvodaca mlijeka Osjecko-baranjske županije Ivica Miketek.

Istaknuo je da prosvjednici zahtijevaju da ih primi predsjednik Vlade Ivo Sanader ili netko od clanova Vlade.
Miketek je novinarima podijelio liste sa zahtjevima poljoprivrednika, medu kojima je hitna isplata svih potpora, subvencioniranje kamata na kredite po europskim uvjetima kreditiranja u poljoprivredi (s kamatnom stopom od 2 posto), uvodenje moratorija na anuitete i kamatu na sve kredite u poljoprivredi u razdoblju od jedne godine.

Takoder, od Vlade zahtijevaju otkup i isplatu svih kolicina pšenice po cijeni od 1,25 kuna po kilogramu te da država za zalihe mlijeka subvencionira proizvodace, a ne preradivace, itd.
Prosvjedima su se pridružili i poljoprivrednici okupljeni u Hrvatski savez udruga proizvodaca mlijeka te Zajednicu udruga seljaka Slavonije i Baranje, ciji je predsjednik Antun Laslo kazao da ce, ukoliko se ne riješe njihovi zahtjevi, "blokirati Zagreb, granicne prijelaze i prosvjedi ce biti po cijeloj zemlji".

Prosvjed, kako je receno, podržava i više stotina clanova Hrvatskog seljackog saveza (HSS), u ime kojih je Tomislav Pokrovac najavio da ce veceras tražiti smjenu predsjednika tog saveza Željka Mavrovica.

Pedesetak istarskih stocara, clanova udruge proizvodaca mlijeka "Mlikarica", takoder se pridružilo prosvjedu hrvatskih proizvodaca mlijeka pred Ministarstvom poljoprivrede. Istarski stocari došli su iz svih krajeva Istre na okupljanje u Pazin, odakle su predvodeni predsjednikom i potpredsjednikom udruge "Mlikarica", Silvanom Orbanicem i ?anijem Fajmanom, pod policijskom pratnjom krenuli kroz Pazin prema Cerovlju i dalje put Ucke i Zagreba. Kako traktori ne smiju na istarski ipsilon, kroz tunel Ucka i na autoceste, vozilo se starim cestama i alternativnim pravcima. Veci dio prosvjednika krenuo je na put traktorima, a manji broj se u kolonu ukljucio osobnim automobilima jer su im traktori u kvaru.

Uoci polaska, Silvano Orbanic je novinarima kazao da ga je županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic izvijestio da bi baš na dan prosvjeda svim istarskim proizvodacima mlijeka koji su u 2008. godini prijavili isporuku proizvedenog kravljeg, ovcjeg i kozjeg mlijeka mljekarama trebala biti isplacena županijska potpora od 5 lipa po litri mlijeka (sveukupni iznos te odobrene potpore iznosi oko 500.000 kuna). U srijedu ujutro kad je Orbanic to zadnji puta provjerio, taj novac još nije sjeo na racun.


Podijeli: Facebook Twiter