I Istrani proslavili slobodu generala

Vijorile su se zastave u Poreču (J. PREKALJ)
Vijorile su se zastave u Poreču (J. PREKALJ)

Desetak minuta nakon što je u medijima objavljena vijest o oslobađajućoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, na porečkim ulicama začule su se trube automobila.

- Zašto trube? Aha, oslobodili su ih, neka su, baš mi je drago, zaslužili su, komentirao je jedan od dvoje umirovljenika kraj kojih je projurila kolona od desetak automobila iz kojih su vijorile zastave. Kolona je krenula je iz Červar Porta i u centar grada stigla je oko deset sati. Na brzinu su se zaustavili na Trgu Joakima Rakovca i Narodnom trgu.

Kolona je nakratko prouzročila zastoje u prometu, ali da većih prometnih gužvi ne bude, pratila je jedna policijska ophodnja. Koloni slavljenika trubama su se pridružili i drugi vozači koji se tog trenutka našli u prometu, a mahali su im i neki prolaznici.

Puljani su konačnu odluku o oslobađanju generala dočekali s velikim zadovoljstvom. Pravda je zadovoljena - zajednički je stav onih s kojima smo jutros razgovarali na pulskim ulicama, parkovima i trgovima. Nešto poslije 9 sati Pulom su se prolomili zvukovi crkvenih zvona, a iz stanova, kuća i ugostiteljskih objekata čuo se pljesak i povici oduševljenja. Ubrzo su se začule automobilske sirene, izvješene su zastave i slavilo se diljem grada.

- Pravda je konačno zadovoljena, iako malo boli činjenica da su generali zapravo nevini ležali u haškom zatvoru, rekao nam je Niko Bijelić kojeg smo zatekli na Portarati. Napomenuo je da je strašno koliko je dugo Haagu trebalo da utvrdi da smo samo branili ono što je naše. Da je pravda i pravo konačno zadovoljeno smatra i Ivan Golub.

- Sve je ukazivalo na to da će presuda biti oslobađajuća, bilo je jasno da je sud pogriješio. Osjećao sam da će na kraju sve dobro završiti iako mi je žao što je do toga uopće došlo, rekao je Golub.

Sličnog su mišljenja bili svi koje smo jučer zatekli u gradu. Kako nam je rekao jedan stariji gospodin koji je želio ostati anoniman, oslobađajuća presuda generalima je oslobađajuća presuda cijeloj Hrvatskoj i njezinim građanima.

Rovinjci su presudu proslavili mirno - tek jedna ispaljena svjetleća raketa, dvije-tri hrvatske zastave na prozorima i jedan automobil okićen zastavom, čiji je vozač trubio na putu do Trga maršala Tita. Ipak, treba naglasiti da se u kafićima pratilo izricanje presude i njome su svi bili oduševljeni.

Nekoliko rovinjskih branitelja se spontano nakon presude okupilo na glavnom trgu, gdje su se uz kavu prisjećali Domovinskog rata. Za komentar presude upitali smo jedinog generala iz Istre Sergia Rabara, kao i Josipa Knihu, koji je za vrijeme Domovinskog rata bio direktno podređen generalu Anti Gotovini.

- Ne da sam zadovoljan, već je to jedina realna, prava i poštena odluka. Ovom presudom je i međunarodna zajednica priznala da je "Oluja" bila ono što smo mi uvijek tvrdili - oslobodilačka i pravedna, a ne zločinačka akcija. Nažalost, u Rovinju nema prave reakcije jer ništa nije organizirano, rekao je Rabar.

- Danas mi je nakon "Oluje" jedan od najsretnijih dana u životu. Osobita mi je čast što sam izricanje presude podijelio s prvim ratnim zapovjednikom Rabarom. I ovaj se put pokazalo da je stožerna snaga našeg naroda Crkva s našim biskupima i svećenicima. Duboko vjerujem, kao uvjereni rimokatolik, da su bdijenje i molitva diljem Hrvatske pomogli da se naši heroji i zapovjednici vrate kući. Bila mi je izuzetna čast da sam u akciji "Oluja" bio direktno podređen generalu Gotovini. Sretan im povratak kući!, rekao je Kniha, umirovljeni časnik 111. brigade Rijeka.

Tijekom prijepodneva u Pazinu se na svakom uglu komentiralo oslobađanje generala Gotovine i Markača, ali nije bilo posebne ikonografije ni slavlja. Pitali smo neke građane kako komentiraju presudu.

- Za mene je danas napokon završio rat. Pratio sam izricanje presude na TV-u i još sam uzbuđen. Sretan sam i veselim se što su naši generali na slobodi. Zadovoljan sam što je dokazana njihova nevinost, jer su mnogi nas branitelje gledali kao kriminalce i zločince, a da si nikad nisu postavljali pitanje što smo mi i naše obitelji dali i pretrpjeli za slobodu, rekao je Romano Radetić.

- Nisu ih u Haag trebali ni slati. Žao mi je što su naši generali toliko trpjeli. Što reći nego da sam sretan. Sada je napokon sve gotovo. General Gotovina i ja smo iz istog kraja, sudjelovao sam u svemu tomu i zato sam ponosan na ishod suđenje, veli Branko Basa. (V. HABEREITER, N. SOFTIĆ, M. MEDIĆ, M. RIMANIĆ)

Pula: Fešta za građane u 17 sati na Portarati

U povodu oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije poziva sve branitelje i građane na prigodnu proslavu koja će se održati danas u 17 sati u Puli na Trgu Portarata.


Podijeli: Facebook Twiter