I istarski vatrogasci na prosvjedu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladinom odlukom o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u ovoj godini, umanjena su financijska sredstva za 48 od ukupno 62 vatrogasne postrojbe, a medu zakinutima je i svih sedam postrojbi iz Istre.

Istarski vatrogasci su u odnosu na prošlu godinu time zakinuti za gotovo dva milijuna kuna, Buzet primjerice za 173.000 kuna, a Pula za 497.000 kuna, pa ce se pridružiti javnom prosvjedu predstavnika vatrogasnih postrojbi Hrvatske, u srijedu u 11 sati u Zagrebu.

Prosvjed organiziraju Sindikat državnih lokalnih službenika i namještenika te Koordinacija sindikata profesionalnih vatrogasaca u kojoj je i Sindikat Istre i Kvarnera.

- Ocekujemo da ce se u prosvjed ukljuciti izmedu dvjesto i tristo vatrogasaca sa stotinjak vatrogasnih vozila iz citave Hrvatske, a medu njima 37 istarskih vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila, izjavio je Darko Vidmar voditelj buzetskog ureda Sindikata Istre i Kvarnera, zadužen za djelatnost vatrogastva.

- Odluka na principu "nekome uzmi da bi drugome dao", neugodno nas je iznenadila. Smatramo je nepoštenom jer vatrogastvo je djelatnost od šireg društvenog znacaja u spašavanju života te imovine. Svakog vatrogasca država bi trebala jednako tretirati. S druge strane iznenadilo nas je što nismo prethodno dobili nikakve kriterije po kojima ce se utvrdivati raspored sredstava, kaže Vidmar.

Ukupno umanjenje sredstava iznosi 1,1 posto, medutim dok je se nekim postrojbama sredstva umanjuju za preko 8 posto, nekima se primjerice Zagrebu, povecavaju za 15 posto.

Sindikat je odmah u veljaci postavio ultimatum Vladi te najavio prosvjed za ožujak. Uspjelo se dogovoriti da ce se ukupno umanjenje financijskih sredstva od 1,1 posto linearno raspodijeliti na sve JVP što ne bi izazvalo nekih poteškoce u poslovanju postrojbi. Prosvjed je tada odgoden, no dogovoreno nije ispoštovano.

- Sve je to posljedica vatrogasnog organizacijskog kaosa na nivou države. Osnivaci JVP-a su gradovi i opcine, financije bi trebala utvrdivati Državna uprava za zaštitu i spašavanje koja je u direktnoj ingerenciji Vlade, provodenje nadzora nad vatrogastvom ima Ministarstvo unutrašnjih poslova, a u svemu tome nema Hrvatske vatrogasne zajednice. Dok je MUP radio raspodjelu nikada nije bilo problema. Prvi ju je puta radila Državna uprava za zaštitu i spašavanje i odmah su se pojavili, upozorio je Vidmar. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter