I istarski ribari dobili novac za stare koće

Naša ribarska flota je zastarjela (M. MIJOŠEK)
Naša ribarska flota je zastarjela (M. MIJOŠEK)

Samo 18 ribarskih obrta, tvrtki i pojedinaca od 92 prijavljena dobilo je potporu za trajnu obustavu ribolovnih aktivnosti, takozvani scraping. Konačan popis, odnosno izvještaj o provedenom natječaju, objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Među sretnicima su i četiri istarska ribara, čije će koće završiti u nekom od rezališta i biti uništene.

Vjerojatno najzvučnije ime među istarskim ribarima s dobivenom potporom je ono IDS-ovog potpredsjednika, načelnika Općine Tar Vabriga i ribara Nivija Stojnića. On će za svoju koćaricu izgrađenu 1972. godine dobiti 1.249.304,25 kuna, što otprilike odgovara vrijednosti koju je za nju naveo u svojoj imovinskoj kartici. Za naš je list izjavio da mu je brod postao neisplativ, prije svega njegovo održavanje, ali i radna snaga.

Plati, uništi, skini

Iako se prijavio na natječaj, smatra da scraping sam po sebi nije opravdan. "Time samo još više prepuštamo more drugim, jačim ribarskim flotama naših susjeda. Naša je flota ionako zastarjela, nismo je uspjeli obnoviti. Ovime uništavamo i ono malo što smo imali", kaže Stojnić.

Priznaje da je prije otprilike osam godina pokušao bezuspješno prodati svoju koću, ali tada je razmišljao zamijeniti je većom i sigurnijom. Na pitanje ne posjeduje li još jednu koćaricu u Splitu, te hoće li s njom nastaviti raditi, odgovara da ona još nije u upotrebi, da se još oprema. Dobar dio opreme stići će upravo s broda koji će poslati u rezalište. Naime, iako će otpisani brodovi biti potpuno uništeni, s njih je moguće skinuti gotovo svu opremu - od pogonskih strojeva, do radara i ledomata.

Među istarskim ribarima već se povela priča da su na natječaju prošli oni s političkim vezama. Stojnić na to kaže da će se uvijek naći netko tko će se žaliti, a što je bilo moguće i u tijeku samog natječaja (nakon prvog kruga u Agenciju je pristiglo 27 primjedbi). "To je moja imovina. Uostalom, imao sam brod i prije nego što sam se počeo baviti politikom. Nikome ne oduzimam kruh, ovo mi je zakon omogućio", smatra on.

Osim Stojnića, potpore su dobili i Zlatko Pižeta, iz Zambratije (1.146.672,06 kuna); Dominik Kovač, iz Umaga (316.713,58) te Nenad Cvijanović, iz Plomina (1.322.530,57 kuna). Valja spomenuti i da je prvi ispod crte završio obrt Poseidon, u vlasništvu bivšeg predsjednika istarskog Ceha ribara Michaela Tasića. On, pak, nije bio raspoložen za razgovor s nama.

Zato njegov kolega, bivši predsjednik Ceha ribara Hrvatske, Vladan Bojić, ima gotovo tri milijuna razloga za zadovoljstvo. Naime, za povlačenje svog broda iz ribarstva dobit će 2.963.194,40 kuna. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter