I istarski mljekari obustavili isporuku mlijeka

Ilustracija (Arhiva/M. MIJOŠEK)
Ilustracija (Arhiva/M. MIJOŠEK)

Većina istarskih proizvođača mlijeka okupljenih u udrugu Mlikarica, nezadovoljna otkupnim cijenama mlijeka odlučila je obustaviti isporuku mlijeka prerađivačima.

- Pričekali smo da vidimo da li će se nešto promijeniti, ali "veliki" ne popuštaju, pa ćemo se i mi pridružiti bojkotu, kaže Silvano Orbanić predsjednik Mlikarice dodavši da je žalosno da više na svojoj strani nemaju ni Ministarstvo poljoprivrede.

Kako će se to odraziti na istarske sirane upitali smo vlasnicu sirane Vesna - Loborika, nadomak Pule, međutim, izgleda da su njeni kooperanti zadovoljni cijenom koja je znatno iznad prosječnih 2,40 kuna koliko iznosi cijena litre mlijeka u Hrvatskoj.

- Nikad nisam imala niti očekujem probleme s kooperantima s kojima surađujemo već dugi niz godina, kaže Vesna Grubešić koja se mljekarstvom bavi već gotovo 15 godina. "Zadovoljni su, koliko se to može biti, otkupnom cijenom koja je dosta veća nego primjerice u Slavoniji, pa tako ja otkupljujem litru mlijeka od 2,90, pa čak do 3,30 kuna ovisno o kvaliteti mlijeka.

Što se tiče stanja mljekarstva u državi, zaista nije dobro, jer sve više proizvođača mlijeka zatvara farme. Uglavnom je to dosad bila starija populacija s nekoliko krava, ali sada sve češće zatvaraju farme i mladi ljudi kojima je to bilo glavno zanimanje. Žao mi je tih ljudi, a prema pričama koje čujem, čini se da je mnogima država dužna poticaje na koje su računali, zaključuje Grubešić.

Većina istarskih proizvođača mlijeka robu isporučuje riječkom PIK-u i nešto manje Agrolaguni do čijih izjava nismo uspjeli doći. (A. DAGOSTIN)

Proizvođači mlijeka u Hrvatskoj prestali isporučivati mlijeko

Proizvođači mlijeka danas su prestali isporučivati mlijeko otkupljivačima. Neće ga predavati dok mu cijena ne bude 4,05 kuna, a u međuvremenu će mlijeko dijeliti besplatno na svojim farmama. Procjenjuju da će na farmama danas ostati oko milijun litara mlijeka.

"Prema mojim saznanjima niti jedan proizvođač mlijeka u Virovitičko-podravskoj županiji danas nije isporučio mlijeko prerađivačima", rekao je potpredsjednik Stočarsko-ratarske udruge Virovitičko-podravske županije i član Stožera za obranu cijene mlijeka Branko Karamarković. Dodao je kako će mlijeko sa svoje farme odvesti u Crveni križ. Mljekari, kazao je, pozivaju svoje sumještane da dođu na farme po besplatno mlijeko.

Dopredsjednik i glasnogovornik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Nedjeljko Babić istaknuo je kako ovog trenutka nema informaciju kada će započeti pregovori s prerađivačima i Ministarstvom poljoprivrede. Ponovo je upozorio da je stanje u mljekarstvu kritično te se nada da će druga i treća strana, otkupljivači mlijeka i Ministarstvo poljoprivrede, prihvatiti njihove uvjete te da će naći rješenje kako ne bi bilo dulje obustave mlijeka. Odluku da će od danas prestati isporučivati mlijeko sa svojih farmi otkupljivačima donijeli su na jučerašnjem sastanku u Terezinom Polju predstavnici Saveza udruga proizvođača mlijeka Republike Hrvatske i sedam županijskih udruga.

Izraziti problemi s mlijekom uslijedili su kada su u veljači ove godine prerađivači mlijeka smanjili otkupnu cijenu s 2,65 kuna na, kako ističu proizvođači mlijeka, sramotno nisku cijenu koja u većini slučajeva ne prelazi 2,09 kuna i s kojom proizvođači mlijeka posluju s gubicima. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina apelirao je pak proteklih dana na proizvođače mlijeka da ne obustave isporuke najavljujući da će u srijedu na Savjetu za mlijeko biti prezentiran 'mliječni kodeks' sa parametrima za izračun otkupne cijene mlijeka.

'Mliječnim kodeksom', koji je usuglašen s mljekarskim paketom EU, trebali bi se uredili svi odnosi između proizvođača i prerađivača, uključujući i otkupnu cijenu. Jakovina je u subotu u Tinjanu izjavio da će proizvođači mlijeka morati biti zadovoljni s porastom otkupne cijene d 15 lipa po litri, koju su najavili otkupljivači.

"Ako govorimo o otkupnoj cijeni od 4,05 kuna onda moramo biti svjesni da mlijeko na policama ne može ostati po sadašnjim cijenama. Mislim da kao potrošači nismo spremni za povećanje cijena", poručio je Jakovina iz Tinjana. Ustvrdio je i da negativni trendovi u proizvodnji mlijeka nisu nešto što je obilježilo posljednje mjesece.

U 2011. godini 2228 farmi prestalo je isporučivati, odnosno proizvoditi mlijeko, a u prvih osam mjeseci ove godine to su učinile 963 farme. (Hina)
 

Ministarstvo poljoprivrede o mlijeku: stanje na tržištu stabilno

Ministarstvo poljoprivrede u današnjem priopćenju ponovo apelira na proizvođače mlijeka da ne obustavljaju isporuku jer će na taj način nanijeti štetu i sebi i mljekarskoj industriji te dodatno pogoršati ionako tešku situaciju u cijelom sektoru.

U resornom ministarstvu su uvjereni da neće doći do nestanka mlijeka na policama niti do bilo kakvih poremećaja na tržištu. Navode kako je, prema trenutnim informacijama sa terena, isporuku obustavilo manje od 10 posto proizvođača mlijeka. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter