I Istarska enciklopedija odsad na internetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Leksikografski zavod "Miroslav Krleža" predstavio je u utorak - u povodu obljetnice rodenja hrvatskog književnika po kojemu nosi ime - svoj portal, Enciklopedija.lzmk.hr, koji, kako je istaknuto, predstavlja pocetak drugacijeg rada buduci da ce prikupljena i obradena znanja biti dostupna i na internetu, a ne samo u tiskanim leksikografskim izdanjima.

LZ-ov portal nudi 53.000 clanaka iz pet svojih izdanja. Kako je rekao ravnatelj Zavoda Bruno Kragic, ovaj projekt rezultat je jednogodišnjeg rada i otvaranje je LZ-a prema internetu. Kao njegova osnovica poslužio je Hrvatski obiteljski leksikon, a na portalu mogu se naci i clanci iz Istarske enciklopedije, Filmskog leksikona, Nogometnog leksikona te izbor clanaka iz Hrvatskog biografskog leksikona.

Kragic je objasnio da je ovo prva verzija portala te da ce se on nadopunjavati i vec pocetkom sljedece godine na njemu ce biti dvostruko više jedinica.

Glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Vlaho Bogišic istaknuo je da Zavod za portal nije dobio ni kune proracunskog novca posebno te da sada ocekuje i napade onih koji se ne slažu s omogucivanjem besplatnog konzultiranja ovakvih sadržaja. No uz pohvale politici koja unatoc krizi i dalje podržava kapitalna izdanja Zavoda, on se takoder nada da ce projekt portala uci i u Europediju, koju podržava i Europska komisija.


Podijeli: Facebook Twiter