I inspektori u Pješčanoj Uvali zatekli strana plovila

Brodica bez oznaka u Pješčanoj Uvali (D. ŠTIFANIĆ)
Brodica bez oznaka u Pješčanoj Uvali (D. ŠTIFANIĆ)

U sportskoj lučici Pješčane Uvale tamošnjeg PŠRD-a inspekcija Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koncem kolovoza, a temeljem našeg članka, zatekla je više plovila koja po uredbi o razvrstaju luka otvorenih za javni promet i luka posebne namjene tamo nemaju što tražiti.

- Na dan inspekcijskog pregleda u sportskoj luci su zatečene tri brodice (veći gumenjaci) pod stranim zastavama i dva mala gumenjaka bez registarskih oznaka. Utvrđeno je i da se tamo nalaze tri ribarice koje u sportskoj luci ne bi smjele biti. Vlasnik koncesije za sportsku luku PŠRD-a Pješčana Uvala već je pokrenuo pred Općinskim sudom u Puli postupak za predaju veza u posjed za dvije ribarice. Udruzi smo dostavili zapisnik nadzora na očitovanje, nakon čega će se donijeti rješenje o zabrani korištenja luke protivno namjeni, odnosno ugovoru o koncesiji, rekla je glasnogovornica Ministarstva Josipa Perica Kojundžić.

Bit će izdan i prekršajni nalog protiv pravne i odgovorne osobe. Inače, a prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, predviđena kazna za prekršaj kada se pomorsko dobro ne koristi u skladu s odlukom i ugovorom o koncesiji iznosi od 50 do 100 tisuća kuna za pravnu osobu, odnosno od pet do deset tisuća kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Na nepravilnosti prilikom korištenja vezova u sportskoj lučici, u kojoj se mogu nalaziti samo brodice upisane u hrvatski očevidnik brodica za sport i razonodu i u vlasništvu članova udruge ili udruge koncesionara ukazali su nam mještani Pješčane Uvale u kolovozu. Navodno su pojedini korisnici vezove iznajmljivali turistima, a prilikom našeg posjeta lučici tamo smo zaista zatekli nekoliko brodica bez ikakvih oznaka i zastava, uključujući i veće plastične glisere, koje inspekcijski nalaz ne spominje.

- Istina, zatekli su na vezovima nekoliko brodica koje nisu bile duže od 3,5 metara, ali nismo mogli utvrditi njihove vlasnike. To se događa i u drugim lučicama, dođe neki stranac s gumenjakom, priveže se na slobodan vez i ode u kafić na piće. Tako je i kod nas jer nemamo 24-satni nadzor lučice. Ni u jednom momentu ni inspektor, a ni naša stegovna komisija nisu utvrdili da je itko davao vezove u podnajam, rekao je Aldo Peruško, predsjednik PŠRD-a Pješčana Uvala koji od lipnja 2009. ima koncesiju na 20 godina.

Peruško navodi da je prekjučer održan sastanak Upravnog odbora PŠRD-a na kojem je napisano očitovanje koje moraju danas dostaviti Ministarstvu pomorstva. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter