I Hrvatska pomagala CIA-i oko tajnih zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U tajnom programu američke CIA-e u kojem su, nakon napada na SAD 11. rujna 2001., osumnjičeni teroristi protuzakonito otimani, prebacivani u zatvore u drugim zemljama i tamo ispitivani uz mučenje na različite su načine sudjelovale 54 zemlje, među kojima i Hrvatska, kaže se u utorak u izvješću američke humanitarne organizacije Open Society Justice Initiative.

U izvješću se na 213 stranica podrobno objašnjava da je cijeli taj program, sa svim sastavnicama, bio protuzakonit i da mu je bila namjera da ispitivanje zatvorenika i njihov boravak u zatvoru ostanu izvan domašaja zakona.

"Čak 54 zemlje sudjelovale su u tim operacijama na različite načine - omogućavanjem prostora za tajne zatvore na svojem teritoriju; zatvaranjem, ispitivanjem, mučenjem ili zlostavljanjem osoba; pomaganjem u hvatanju i prebacivanju uhićenika; dopuštanjem uporabe svojeg zračnog prostora i zrakoplovnih luka za tajne letove kojima su prebacivani uhićenici; davanjem obavještajnih podataka koji su pomogli pri tajnom zatvaranju i prebacivanju osoba te ispitivanjem osoba koje su tajno boravile u zatvorima u drugim zemljama.

Te se zemlje nalaze na gotovo svim kontinentima - u Africi, Americi, Australiji, Aziji i Europi, a poimence se navode Afganistan, Albanija, Alžir, Australija, Austrija, Azerbajdžan, Belgija, Bosna i Hercegovina, Cipar, Češka, Danska, Džibuti, Egipat, Etiopija, Finska, Gambija, Grčka, Gruzija, Hong Kong, Hrvatska, Island, Indonezija, Iran, Irska, Italija, Jemen, Jordan, Južnoafrička Republika, Kanada, Kenija, Libija, Litva, Makedonija, Malavi, Malezija, Maroko, Mauritanija, Njemačka, Pakistan, Poljska, Portugal, Rumunjska, Saudijska Arabija, Sirija, Somalija, Španjolska, Šri Lanka, Švedska, Tajland, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Uzbekistan i Zimbabve.

Svojim su ponašanjem sve zemlje sudionice prekršile i vlastite i međunarodne zakone, a uz sve to služile su se mučenjem - ne samo protuzakonitom i nemoralnom nego i krajnje neučinkovitom metodom za dobivanje vjerodostojnih informacija.

Na kraju izvješća poziva se SAD i sve zemlje koje su sudjelovale u tom programu da objave sve podatke o tome, tumačeći kako će im to biti bolje nego da se istina otkrije drugim kanalima i da zbog toga budu dodatno osramoćene. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter