I Hrvatska ima tika-taka igru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako je suditi prema raspoloženju Luke Modrica i Ivana Raktica, Španjolce sutra u Gdanjsku ceka težak posao. U paralelnom intervju otkrili su velik dio razloga zbog cega Hrvatska gaji realne izglede za plasman u cetvrtfinale bez obzira što igra protiv aktualnih svjetskih i europskih prvaka.

Kakvu utakmicu ocekujete protiv Španjolske?


MODRIC:
O Španjolcima je vec puno toga ispricano, rijec je o najboljim igracima i najboljoj momcadi na svijetu. Nece biti lagano, ali vjerujem da cemo izvuci pozitivan rezulat koji ce biti dovoljan za plasman u cetvrtfinale.

RAKITIC: Ne može se unaprijed reci kako ce izgledati utakmica. Najvjerojatnije ce posjed lopte biti na njihovoj strani. Znamo da cemo jako puno toga raditi protiv lopte, ali i mi želimo loptu i pokušat cemo je držati kada za to bude bude prigode.

Kako igrati protiv aktualnih svjetskih i europskih prvaka?


MODRIC:
Protiv Španjolaca moramo pokazati istu dozu borbenosti, zajedništva i karaktera kao što smo pokazali u prve dvije utkamice, pogotovo u drugom poluvremenu protoiv Italije.

RAKITIC: Najbitnije je da budemo agresivni i da im ne dopustimo prelagani ulazak u našu polovicu. Vezni red mora dobro zatvoriti taj prostor, onemoguciti im ulazak u zadnjih 25 metara. Talijani su protiv njih to dobro radili, mi takoder moramo biti pravi. Uvjeren sam da cemo imati svojih prilika ako to ucinimo.



Na koji nacin zaustaviti cuvenu španjolsku tika-taka igru?


MODRIC:
Agresivnošcu. Moramo biti plitku i agresivni, stajati blizu jedni drugima. Mislim da je to jedan od nacina kako im se suprotstaviti. Naravno, kad budemo imali loptu, moramo pokušati igrati, biti okomiti, stvarati svoje prilike.

RAKITIC: Našom igrom. Ima i Hrvatska svoju tika-taka igru. Uostalom, tko to kaže da se Španjolce ne može napasti. Vidjeli smo u utakmici s Talijanima da i oni znaju biti ranjivi. Jel" ih Švicarska pobijedila na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi? I oni su samo ljudi, i oni imaju svoje greške, samo ih morate iskoristiti. Necemo imati deset ili petnaest prigoda, ali moramo biti pravi u šansama koje nam se pruže. Naši napadaci su pokazali da su opasni, da mogu to iskoristiti, dakle sve je na nama.

Xavi ili Iniesta?


MODRIC:
Obojica su fenomenalni igraci, najbolji igraci na svijetu na svojim pozicijama. Meni je osobno malo draži Inesta.

RAKITIC: A joj. Upravo ste mi rekli dvojicu koja su medu najboljim igracima na svijetu. Bilo bi najbolje kada bismo iskljucili obojicu. Medutim, Španjolci imaju 23 igraca najviše klase, tko god je na terenu treba ga se paziti. Oni mogu postaviti dvije momcadi koje bi se natjecale za vrh, pa je teško izdvojiti samo dvojicu igraca.

Kakva su vaša iskustva sa Španjolcima?


MODRIC: Nemam ih baš puno. Jednom sam, doduše, igrao protiv Španjolske uoci SP-a 2006. godine. Medutim, igrao sam u Premierligi protiv Fabregasa, Silve, Torresa... Sve su to fenomenalni, vrhunski igraci. Bez obzira na to, nadam se da ce poslije ove utakmice iskustvo ostati pozitivno.

RAKITIC:
Svakodnevna. Susrecem ih iz kola u kolo na španjolskim terenima. Uostalom, s nekima igram u momcadi. Evo, dopisujem se svakodnevno s Negredom, dobrim prijateljem iz "Seville". Volio bih kada bismo obojica igrali u cetvrtfinalu, ali na terenu cemo se boriti za pobjedu.

Utakmica s Italijom pokazala je iznimnu tjelesnu spremnost hrvatskih igraca?

MODRIC:
Stvarno smo u tjelsnom smislu jako dobro pripremljeni, što možemo zahvaliti Miljenku Raku. U drugom poluvremenu smo Talijane nadjacali i na tom planu, kad su svi mislili da necemo više imati snage. Pokazali smo da smo izvrsno pripremljeni i da ce to biti naš veliki forte protiv Španjolaca.

RAKITIC:
Mi se odlicno osjecamo, maksimalno smo spremni. S druge strane, Španjolci su veliki profesionalci, nije im ovo prvi put da igraju u tom ritmu. Oni ce sigurno biti spremni na dan utakmice, znaju kako se pripremiti za ovakav turnir.



Biste li se mijenjali s Talijanima kad je u pitanju situacija u skupini C?

MODRIC:
Da nam je netko uoci Eura ponudio ovakvu situaciju, svi bismo je prihvatili. Ne bih se mijenjao s Talijanima, jer smo u dobroj situaciji. Moramo igrati što bolje možemo i ne voditi brige o utakmici izmedu Talijana i Iraca. Bitno je da mi napravimo svoje i da poslije utakmice jedni druge možemo pogledati u oci. Uostalom, Irci su poznati kao narod, koji ce dati sve od sebe. Cuo sam se s Keaneom, rekao mi je da su spremni i svi žele napraviti dobar rezultat.

RAKITIC:
Ni slucajno. Mi imamo cetiri boda, a Talijani samo dva. Uostalom, nisam baš sto posto siguran da Irci nece iznenaditi. Oni sigurno ne žele kuci otici sa sva tri poraza. Uvjeren sam da ce napraviti sve da izvuku barem remi. (M. CVIJANOVIC, O. RIVETTI/Novi list)

Mali veliki navijac

Luka Modric kategoricki odbija svaku insinuaciju u kontekstu dogovora Hrvata i Španjolaca koji u slucaju rezultata 2:2 idu sigurno u cetvrtfinale.

- To mi je smiješno komentirati, takve tvrdnje nemaju veze sa zdravim razumom, na ovakvoj razini da netko tako može pomisliti... Nema šanse. Te stvari nemaju veze sa sportom - kaže Modric, koji kaže da u domovini ima jednoga velikoga navijaca.

Supruga mi kaže da mali gleda utakmice, cak i malo navija. Nedostaje mi, jedva ga cekam vidjeti, ali nadam se da ce to potrajati još par tjedana. Vjera mu, kaže, daje nadu.

- Veliki sam vjernik, to mi daje dodatnu snagu, svako vecer se molim, a prije utakmice poljubim križ koji sam dobio od roditelja za osamnaesti rodendan.
(P. FABIJAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter