I Hrvati u offshore oazama?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porezna uprava i Ured za sprečavanje pranja novca zajednički rade na analizi podataka otkrivenih u tzv. aferi "Offshore Leaks" kojima su raskrinkani tajni računi teški gotovo 25 bilijuna eura. Potvrdio je to jučer zamjenik ministra financija RH Boris Lalovac, ne otkrivajući, međutim, je li već potvrđen identitet nekog od hrvatskih poduzetnika koji su u offshore oazi na Britanskim Djevičanskim otocima od poreznika skrivali novac.

Za sada su među bogatašima koji su na ovaj način izbjegavali plaćanje poreza prozvani Jean-Jacques Augier, jedan od financijera kampanje francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, Bayartsogt Sangajav, bivši ministar financija Mongolije, Ilham Aliyev, predsjednik Azerbajdžana i njegove dvije kćeri, barunica Carmen Thyssen-Bornemisza, španjolska kolekcionarka umjetnina, Maria Imelda Marcos Manotoc, kći bivšeg filipinskog predsjednika Ferdinanda Marcosa, Olga Šuvalova, supruga zamjenika ruskog premijera Igora Šuvalova.

Iako je već iz tog šturog popisa jasno da su offshore oaze privlačile uglavnom visokopozicionirane, superbogate i moćne ljude, direktor Međunarodne udruge istraživačkih novinara (ICIJ) Gerard Ryle tvrdi da se u istrazi na kojoj je surađivalo 86 novinara iz 46 zemalja došlo i do "običnih ljudi". Svi oni bili su uvjereni da će njihovi računi ostati tajni na Britanskom Djevičanskom otočju i Kajmanskom otočju, na Islandu i u Lihtenštajnu te drugim poreznim oazama. Podaci o stanju računa odnose se na razdoblje od posljednjih 30-ak godina, a novinari su ih u "koordiniranoj akciji" razotkrili u svega nekoliko mjeseci.

Offshore tvrtke, podsjećamo, omogućuju bogatašima da izbjegnu plaćanje poreza, ali istovremeno potiču korupciju i stvaranje određenih ekonomskih problema kako za siromašne, tako i za bogate zemlje. (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter