I hrana može biti lijek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pazin je u subotu bio meta svih onih koje zanima zdrava prehrana. A takvih je bilo puno jer gužva je vladala u prostorima Spomen doma. Tu je Etnografski muzej Istre organizirao manifestaciju "Pazi što jedeš - tradicijskom prehranom protiv suvremenih bolesti".

Povod je bilo obilježavanje borbe protiv dijabetesa. Bilo je svega od predavanja koja su se slušala i na nogama do sajma ekoloških proizvoda iz raznih dijelova Hrvatske, mjerio se šecer u krvi, degustirali zdravi proizvodi i dobivali korisni savjeti.

Dijabetes ne boli

Manifestaciju je otvorio županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica koji je svima zaželio puno zdravlja, cestitao EMI na organizaciji i izrazio nadu za ponovno videnje naredne godine. EMI osim što se bavi strucnim i znanstvenim radom nastoji ta znanja iz tradicije prenijeti i u današnjicu što je jako važno pa se radi na raznim programima, istakla je ravnateljica Lidija Nikocevic.

Dr. Katja Dujmic iz KBC-a "Sestre milosrdnice" iz Zagreba je rekla da u svijetu 350 milijuna ljudi boluje od dijabetesa, a u Hrvatskoj je to po službenim podacima 170 tisuca ljudi, ali se pretpostavlja da ih je puno više jer dijabetes ne boli. Ukazala je na važnost tradicijske prehrane i kretanja u lijecenju te bolesti kao i na to da pretilost za sobom vuce dijabetes.



U Istri ima 25 certificiranih eko proizvodca dok je još 40.ak njih u fazi dobivanja markice jer prijelazno razdoblje traje tri godine i medu njima ima dosta maslinara.

Med od cimeta, marmelada od batata..

Bilo je tu i meda od cimeta, eko marmelada od jagode bez trunke šecera, ali i od batata, zdrave cokolade bez kemijskih dodataka, paste od sezama, maslaca od lješnjaka i badema te kikirikija, tjestenina s medvjedim lukom. Uz maslinovo bilo je i bucinog ulja, ali i jastuka punjenih ljuskicama od heljde. Bilo je starih sorti krumpira, raznih vrsta batata i tikvi, ali i jama kao i kozjeg sira.



Iz Srednje škole Mate Balota iz Poreca su donijeli maslinova ulja, a njihove kolege iz Turisticko-ugostiteljske škole zdrave, ali i slatke zalogaje. Na štandu fažanskog djecjeg vrtica Sunce su radili vocne koktele pa tako "vodenu rijeku" (naziv su dala djeca) cine mandarine, banane i kruške. Jedan kilogram batate sadrži isto betakarotena kao 25 kilogram brokule, saznajemo od Gordane Knezic iz Lepe Vesi u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Kod Umaga se ekološko gospodarstvo Helge Turnšek prostire na 20-ak hektara, imaju i cetiri krave, svinje i patke. Imaju i svoje vino i maslinovo ulje koje su predstavili u Pazinu kao i kruh od d ekološke pšenice. Iz Goricana je došla Nevenka Belak cije su krempite s batatom i zlevenka (kolac specifican za Medimurje) s koprivom i batatom odmah nestali.


Podijeli: Facebook Twiter