I hotelijeri i ugostitelji trebaju sniziti cijene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se prema prvim obecanjima ministra turizma Veljka Ostojica moglo ocekivati da ce do smanjenja stope PDV-a za turizam doci vec uoci ove turisticke sezone, Vlada je odlucila da se ta mjera primijeni tek od sijecnja iduce godine. Do tada ce i za turizam vrijediti novouvedenih 25 posto PDV-a iako ce i dalje vrijediti medustopa od 10 posto na usluge smještaja.

S ministrom smo porazgovarali o odluci Vlade koja je mnoge u turizmu pomalo razocarala, kao i o planovima Ministarstva turizma.

- Mnogi su turisticki djelatnici ostali razocarani, zbog cega do smanjenja stope za turizam nije došlo vec ove godine?

- Smanjenje PDV-a na turisticke usluge jedan je od pet strateških ciljeva Ministarstva turizma u cetverogodišnjem mandatu. Prvi puta u povijesti hrvatskog turizma turisticki ce sektor dobiti zasluženi porezni status, za što se odavno zalažem. Vjerujem da ce se, zahvaljujuci najavi smanjenja PDV-a za cak 15 postotnih poena turisticki djelatnici moci još kvalitetnije pripremiti za turisticku 2013. godinu, jer pripreme za ovu sezonu su prakticki vec gotove. Smanjenje PDV-a te niz drugih strateških mjera osnažit ce konkurentnost hrvatskog turizma na medunarodnom turistickom tržištu.

- Ne bojite li se da ce se tada na racun smanjenja PDV-a u turizmu bogatiti tvrtke, a da možda nece doci do novih zapošljavanja, investicija i snižavanja cijena?

- Kada je rijec o cijenama, Ministarstvo ne može uvjetovati njihovo smanjenje. To je projekt u koji idemo zajedno s partnerima iz privatnog sektora, pitanje fair deala. Jer, ako je Vlada prepoznala i ocijenila turizam jako važnim, smatram da je korektno da druga strana, u okviru svojih mogucnosti, ulaže u kvalitetu ponude i nove investicije te snizi cijene i ne otpušta ljude, vec ih zapošljava. Uz to, a što je vec najavio ministar financija, uvode se i porezne blagajne, koje ce znacajno doprinijeti smanjenju porezne evazije i "crnog tržišta".

- Je li po Vama izgledno da se u skorije vrijeme dogodi Brijuni rivijera, buduci da ce se zbog manjka interesa produžiti rok natjecaja za dvije lokacije iz tog projekta?


- Projekt Brijuni rivijera važan je ne samo za istarski, vec i za hrvatski te regionalni turizam i gospodarstvo. Nadam se da ce taj projekt uspjeti, unatoc trenutnom stanju globalnog gospodarstva i nedostupnosti te cijeni kapitala. Za dvije lokacije - Hidrobazu i Pinetu natjecaj je sredinom sijecnja ove godine produljen do 16. svibnja 2012., zbog kvalitetnije pripreme dokumentacije potencijalno zainteresiranih investitora.

- Vlasnik ste dionica najvece hotelijerske kuce u Hrvatskoj Riviere Adrije, na cijem ste celu bili prije odlaska u Vladu. Kako cete izbjeci sukob interesa?

- Ne pada mi na pamet na ovoj poziciji pogodovati ikome, pa ni tvrtki cije dionice posjedujem. Uz to, iako me na to ne obvezuje zakon, sve dionice koje posjedujem predao sam na upravljanje odvjetnickom uredu, za vrijeme obnašanja funkcije ministra. (Razgovarala Barbara BAN)

CIJELI RAZGOVOR MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter