I Hari Ivancic u New Yorku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajem lipnja u renomiranoj galeriji MC Gallery na Manhattanu u New Yorku prvi put se održava "Inter imago New York", skupna izložba koja okuplja recentne radove slikara iz Hrvatske kojima je primarna umjetnicka okupacija dvodimenzionalna štafelajna slika.

Odabrano je i pozvano 14 umjetnika koji svojim djelima ukazuju na neiscrpnost i nužnost slikarskog izricaja: Stipe Ivaniševic (Split), Nenad Vorih, Ksenija Jurišic, Iva Višoševic, Stasha Chimbur i Darija Dolanski Majdak (Zagreb), Andreja Dujnic Jakovov (Petrinja), Branko Bobic (Varaždin), Aleksandar Bezinovic (Velika Gorica), Davor Vukovic i Vlasta Pastuovic Aleksic (Zaprešic), Dražen Seleš (Osijek), Hari Ivancic (Buzet) i gost Rajko Todorovic Todor (Crna Gora).

Projekt koncepcijski obuhvaca slikarska djela radena u nekoj od tradicionalnih likovnih tehnika kao što su ulje, akril, akvarel, tempera, ali i razlicite kombinirane slikarske tehnike karakteristicne za 20. i 21. stoljece koje su koncepcijski ostale u pojmu štafelajne slike. Uvjet je da su slike izradene na platnu ili papiru, dok tematski i po motivu nisu ogranicene.

Kriterij odabira su iskljucivo likovnost i originalnost primjene tradicionalnih slikarskih tehnika u suvremenim umjetnickim strujanjima, a cilj izložbe je prikazati koliko kreativnost umjetnika može prevladati utjecaje suvremenog nacina života i pružiti nešto novo i originalno tradicionalnoj dvodimenzionalnoj slici.

Uvrštenje svojih radova u postav njujorške izložbe Hari Ivancic doživio je kao veliko priznanje. "Svaka izložba je izazov, a kada se radi o izložbi u Americi, gdje prvi put izlažem, taj je izazov puno veci", izjavio je. Akademski slikar iz Buzeta predstavit ce tri rada iz ciklusa "Zemlje", ulja na platnu dimenzija 63 puta 165 centimetara.

Upravo svojim uljima na platnu iz tog ciklusa Ivancic je posebno zapažen i u domacim likovnim krugovima. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, odjel grafike, u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Vasilija Jordana u Zagrebu. Clan je HDLU-a Istre, Rijeke i Zagreba te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je za svoj rad višestruko nagradivan.


Podijeli: Facebook Twiter