I groblja na meti lopova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da krada po grobljima ima, posebno za vrijeme blagdana Svih svetih, kada su prepuna cvijeca, lumina, lucica, svijeca, cvjetnih aranžmana i drugog, potvrdio nam je Darko Buršic, direktor komunalnog poduzeca Monte Giro, koje skrbi o pulskom i štinjanskom groblju. Prema Buršicevim rijecima, krade ipak nisu ucestale i nema velikih materijalnih šteta.

- U Puli imamo oko 8.000 grobnih mjesta, a u Štinjanu 460. Ta se groblja redovito održavaju i kontroliraju za što na raspolaganju imamo ukupno 13 djelatnika. U Puli se zna dogoditi da s grobnica nestanu tek postavljeni cvjetni aranžmani i lumini, bili oni voštani ili na bateriju. Znalo se desiti da su nam sugradani prijavljivali nestanak buketa svježeg cvijeca, kaže Buršic.

- Unazad dvije godine u Štinjanu su krali bakrene vaze koje bi potom odlagali na skrovito mjestu u obližnjoj šumi. Taj smo slucaj prijavili policiji i pocinitelji su pronadeni. Na pulskom groblju nije bilo takvih slucajeva, no jest krada cvijeca i lumina. No teško je nekog optužiti za kradu tih predmeta jer je još teže utvrditi tko je vlasnik pojedinog aranžmana. Naši djelatnici svakodnevno obilaze pulsko groblje i vode racuna o tome tko ulazi i zbog cega dolazi na groblje. U slucaju da uocimo lopova na djelu, istog trenutka cemo obavijestiti policiju.

Govori se o tome da se cvijece i lumini kradu na groblju te da se preprodaju na putu do njega. Takvih informacija nemamo, istaknuo je Buršic. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter