I gradani mogu otpisati porezni dug

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je posebnim zakonom regulirala obrocnu otplatu poreznih dugova i dugova za neisplacene doprinose, Vlada je u cetvrtak donijela uredbu po kojoj gradani i tvrtke mogu zatražiti i obrocnu otplatu, odgodu placanja ili cak i otpis duga za ostala davanja državi koja nisu platili na vrijeme.

Rijec je primjerice o razlicitim dugovima za najam, carine u poljoprivredi, prekršajnim kaznama, koncesijskim naknadama, ali i komunalnim naknadama i ostalim davanjima koja gradani i tvrtke placaju lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Što se tice gradana koji se odluce tražiti reprogram ili odgodu placanja, taj ce se zahtjev odobriti ako država ili lokalna vlast utvrde da bi naplata u cijelosti bila neprimjereno opterecenje za dužnika a obrocna otplata ili odgoda bi poboljšale njegove sposobnosti da na kraju plati svoje obveze.

Odgodu ili reprogram duga mogu tražiti gradani koji primaju bilo koji oblik socijalne pomoci i ako njihov mjesecni dohodak po clanu kucanstva nije veci od 3.326 kuna. Tvrtke mogu tražiti odgodu ukoliko su podmirile sve porezne dugove i nisu isplacivale dividendu.

Što se tice otpisa duga, gradani ga mogu zatražiti ako primaju socijalnu pomoc, dohodak im po clanu obitelji ne prelazi 1.663 kune i obitelj nema riješeno stambeno pitanje.

Uredbom je propisano i to da ministar financija može odobriti reprogram ili odgodu placanja duga do milijun kuna, a otpis do najviše 50 tisuca kuna. Ni lokalna vlast, ni Ministarstvo financija ne mogu odobriti otpis duga za gradane iznad deset tisuca kuna te za tvrtke iznad 50 tisuca kuna ukoliko Državno odvjetništvo prije toga nije ocijenilo da naplata nije izvjesna, odnosno da ni pokretanje tužbe nema svrhe.

Vlada je odlucila i da menadžeri u sportu više nece moci biti u upravama sportskih klubova, ali ta zabrana odnosit ce se i na sve osobe koje imaju sklopljene ugovore o ulaganju u sportaše i trenere i na temelju tih ugovora imaju pravo na dio prihoda, jer takvi aranžmani odgovaraju poslovima menadžer u sportu. (J. MARIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter