I Gologorica dobila smotru tradicijske glazbe

Klarini i vijulini u Gologorici (A. DAGOSTIN)
Klarini i vijulini u Gologorici (A. DAGOSTIN)

Na mjesnom placu u drevnoj Gologorici sinoć je drugu godinu za redom održan susret svirača tradicijske glazbe "Vijulini i klarini" koji je okupio lijepi broj posjetitelja.

Ugodno vrijeme te nepretenciozni nastupi lokalnih glazbenika svih dobnih skupina razveselili su publiku koja je svaki nastup nagrađivala dugim aplauzom.

Na susretu je nastupilo 20-ak glazbenih skupina koje u svom sastavu imaju violinu i klarinet ili barem jedno od ovih glazbala, dok su prateći instrumenti bili raznoliki. Izvodile su se mahom pjesme iz istarske tradicijske baštine, a iz niza glazbenih točaka možemo izdvojiti onaj najbrojnije skupine u kojoj su uz domaćina susreta Davida Ivića nastupili poznati glazbenici Bruno Krajcar i Danijel Načinović.

Priznati istarski etnomuzikolog Dario Marušić zasvirao je s ocem i sinom, Željkom i Goranom Farkašom iz Pazina, a zamijećen je bio nastup kvarteta Pernić (Miloš, Marko, Katja i Branko).

Susret su otvorile mlade Cerovljanske mažoretkinje, a slijedilo je čitanje dijelova Istarskog razvoda, najznačajnijeg pravnog spomenika srednjovjekovne Istre, napisanog na čakavskom književnom jeziku čiji je autor hrvatske verzije bio pop Mikula, mjesni župnik s početka 14. stoljeća, iz Gologorice.

Odjeveni u srednjovjekovnu odjeću tekst su interpretirali Rudolf Ujčić u ulozi Mikule Gologoričkog i "meštar od čtenja" Vladimir Pernić koji je bio voditelj čitavog programa.

Organizatori susreta bili su udruga "Mikula Gologorički", Katedra čakavskog sabora Roč, Udruga mladih Gologorica te Općina Cerovlje. Inače, cerovljanska je općina vrlo bogata glazbenim manifestacijama tradicijske glazbe. Sve započinje proljetnim susretom mladih svirača istarske tradicijske i narodne glazbe "Supci pud mavricun" u Grimaldi, slijedi "Nadalinu u pohode" u Pagubicama, pa susret "Sopci i kantaduori Općine Cerovlje" kojim se proslavlja Dan općine, pa već legendarni "Bajsi u Draguću" te konačno "Vijulini i klarini" u Gologorici čime je ovaj prekrasni i gostoljubivi dio općine dobio smotru koja će zasigurno postati tradicionalna. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter