I Europa ce štititi boškarina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugovor o pristupanju EU-u vjerojatno ce biti potpisan u Bruxellesu 9. prosinca, na marginama sastanka Europskog vijeca, rekao je na tribini HDZ-a u Pazinu Andrej Plenkovic, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, zadužen za europske integracije.

Ocekuje da ce potom u Hrvatskoj unutar desetak dana biti održan referendum. Rezultati terenskih istraživanja na tisucu ispitanika, koja se provode unazad pet godina, pokazuju da je onih za prikljucenje EU-u izmedu 55 i 65 posto. "Sve više od 65 posto bio bi fantastican rezultat za projekt na kojem se radi vec dva desetljeca", veli Plenkovic.

Nakon prikljucenja Hrvatske EU-u ostaje još jedna medunarodna organizacija kojoj bi trebalo pristupiti. To je OECD, a Plenkovic procjenjuje da ce nam za to trebati desetak godina. Sa svih dokumenata o kojima se pregovaralo sada je skinut veo tajnovitosti i prije 10-ak dana objavljeni su na internetu.

Plenkovic je javno priznao da mu se nije svidjelo što su do sada sve znali samo clanovi Nacionalnog odbora na celu s Vesnom Pusic. Prijevod pravne stecevine EU-a od 107 tisuca stranica na hrvatski jezik, koji je sada u postupku verifikacije, koštao je više od osam milijuna eura. Dodatni ucinak koji je time postignut je jacanje medunarodnog položaja hrvatskog jezika.

Plenkovic smatra da od 1. srpnja 2013., kada Hrvatska ude u EU, nekog direktnog efekta na porast cijena u Hrvatskoj ne bi trebalo biti, a i naš proces pristupanja euru bit ce postupan. Do problema bi moglo doci samo u slucaju da neka od zemalja clanica EU-a odluci prije ratifikacije ugovora o pristupanju raspisati referendum, što se ne ocekuje. Slovenski premijer Borut Pahor je nedavno u Dubrovniku izjavio da ce, bude li na vlasti on, Slovenija medu prvima ratificirati taj ugovor.

Plenkovic ocekuje da ce ga Belgija ratificirati medu zadnjima jer tamo je sustav vrlo složen pa to mora uciniti cak sedam parlamenata. Nema brige ni za boškarina, jer ce EU naci modalitete u okviru subvencija da sacuva od propadanja sve ono što je pred odumiranjem ili autohtono. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter