I EU mora osnažiti svoje regije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Regionalna istarska stranka uspjela je drugu godinu za redom okupiti predstavnike evropskih liberala, ali i predstavnike vlasti regija u istarskom okruženju na politicki razgovor, ovoga puta na temu regionalizma, što bi se moglo protumaciti i kao dodatni pritisak na hrvatske vlasti da na pragu EU konacno, sukladno ustavnom odredbama, decentraliziraju državu i zakonima utvrde kompetencije i udio u novcu za hrvatske regije. Dvodnevni skup održava se u reprezentativnoj poreckoj Villi Polesini.

"Istra želi graditi mostove medu ljudima i regijama, zato su tu i naši prijatelji koji nisu liberalne politicke orijentacije, ali s kojima dijelimo vrijednosti suradnje. IDS ce nastaviti jednom godišnje okupljati liberale radi razgovora o važnim temama jer nas u Hrvatskoj ceka implementiranje vrijednosti EU", rekao je predsjednik IDS-a, istarski župan Ivan Jakovcic.

Napomenuo je da njegova stranka vec 20 godina govori o regionalnoj autonomiji i decentralizaciji države, ali da ni unatoc ustavnim odredbama nisu do sada doneseni zakoni koji bi omogucili realizaciju. "Zato je raspored novca i dalje u Hrvatskoj nepravedan i neefikasan. Ako nemamo konsenzus o svim hrvatskim regijama, moramo imati barem o tri prirodne i jasno definirane regija, a to su Istra, Dalmacija i Slavonija i Baranja", rekao je Jakovcic.

Predsjednik financijera skupa, Zaklade Fridrich Neumann (FNSt) dr. Christian Christ-Thilo, voditelja projekta za Zapadni Balkan posljednje cetiri i pol godine, rekao je da se nada da ce Hrvatska uskoro biti jedan od najboljih primjera koji oslikavaju moto EU "Ujedinjeni u razlicitostima". Naglasio je da je regionalna suradnja presudna za buducni razvoj Hrvatske, a da je Istra vec uspješna u lokalnim okvirima.

Pieter van de Stadt medunarodni tajnik nizozemskih liberala, Narodne stranke za slobodu i demokraciju (VVD), koja dobrim dijelom financira ENSt, rekao je da i sam dolazi iz male zemlje, koja je odavno shvatila da jedino kroz suradnju sa susjedima, koja je ostvarena kroz Benelux, mogu naprijed. "Isto vrijedi i za balkanske zemlje, koje su male, imaju mala tržišta i moraju suradivati, jer je meduregionalna suradnja važna i u procesu rješavanja meduetnickih problema", naglasio je van de Stadt.

Marc Gurrero iz katlonske stranke CDC (Convergencia democratica de Cataluna), ujedno i podpredsjednik evropskih liberala (ELDR), rekao je da je ponovno u Porecu na konferenciji zato jer je tema regionalizma jednako važna i za Evropu, koliki i za Zapadni Balkan. "Evropskim liberalima jedan je od prioriteta uvodenje Hrvatske u EU, jer trebamo vaše stavove, izbore, povijest i tradiciju, a moramo ponovno promisliti i što EU znaci, s obzirom na probleme koje imamo na jugozapadu, u Portugalu i Španjolskoj.

Moramo dati vecu snagu regijama , jer centralizirane države ne mogu voditi razvoj koji ce osigurati kompetitivnost EU na medunarodnom planu. Jacanje refija nije izazov samo za Hrvatsku, nego i za EU, a jace regije donose bolje javne usluge svojim gradanima i lakše stvaraju bogatstvo koje je temelj blagostanja gradana", rekao je Gurrero.

Konferencija je nastavljena dvama okruglim stolovima, na temu "Regionalizam u Evropi" i "Regionalizam i regionali identiteti". Za završni dan konferencije predviden je plenarni razgovor o regionalnoj suradnji u Jugoistocnoj Europi. (Sniježana MATEJCIC)


Podijeli: Facebook Twiter