I drugim ACI-jevim marinama skuplje koncesije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što se Tehnomont marina Veruda pritužila na skupu koncesiju te dobila potporu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, država, po svemu sudeci, ne samo da nece Puljanima smanjiti koncesiju, vec ce je ostalima - povecati!

Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, izvijestila nas je o daljnjim postupcima nakon što je AZTN usvojio mišljenje da je Tehnomont marina Veruda odlukom ovog ministarstva o produljenju koncesije na pomorskom dobru radi gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautickog turizma, stavljena u neravnopravan položaj u odnosu na druge marine koje obavljaju istu djelatnost.

Uskladivanje razdoblja

"U odnosu na ostale ovlaštenike koncesija na pomorskom dobru, nekim ovlaštenicima koncesije kao što su brodogradilišne luke vec je povecana koncesijska naknada, odnosno uskladena s Uredbom o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru, a to je u tijeku i za luke koje su dobile produženje razdoblja trajanja koncesije u sklopu ACI-ja d.d. Buduci da luke Pula, Rab, Šimuni, Žut, Skradin, Trogir, Milna, Vrboska, Palmižana i Korcula posluju u sustavu ACI-ja i nalaze se u pet županija, Vlada je izmjenom nadležne odluke o koncesiji preuzela odluke o koncesiji dodijeljene od nadležnih županija i ujednacila razdoblje trajanja koncesije za sve luke nautickog turizma koje posluju u sustavu ACI-ja d.d.", istice u priopcenju glasnogovornica.

Valja podsjetiti da su koncesijske naknade preuzete iz županijskih odluka bile daleko niže no što su one odredene uredbom i iznosile su za stalni dio 0,7 kuna po cetvornom metru, a za varijabilni 2,5 posto od ostvarenog prihoda.

Najniža naknada

"Razvidno je da osim jednakih kriterija kod odredivanja koncesijske naknade njen iznos ne može biti jednak jer je u zavisnosti natjecanja i u odnosu na velicinu obuhvata pomorskog dobra koje se daje u koncesiju. Na temelju zahtjeva društva Tehnomont marina Veruda, Vlada RH donijela je odluku o izmjeni odluke o koncesiji, a kojom je koncesijska naknada utvrdena na 10 kuna po kvadratu zauzete površine i na 4 posto od prihoda, a što dakle odgovara najnižoj naknadi za izgradene luke nautickog turizma", istice nadalje Halužan.

"Iako je dalo primjedbe na visinu koncesijske naknade, društvo Tehnomont marina Veruda potpisalo je ugovor o koncesiji. Treba napomenuti da je društvo Tehnomont predmetnu koncesiju dobilo na zahtjev u postupku produženja, što je po zakonu bilo moguce, a ne na natjecaju", navodi Halužan.

Na upit znaci li to da se koncesijske naknade nece smanjivati, Halužan odgovara da to ovisi o prijedlogu izmjena uredbe, o cemu se zasad nije raspravljalo. (S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter