I drugi dio PUP-a Stari Grad stavlja se van snage

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Pule u srijedu na dnevnom redu naći će se izmjene i dopune dva najvažnija prostorna plana, Ppu-A i GUP-a, te Provedbenog urbanističkog plana Stari Grad (PUP Stari Grad). Razlozi su potreba za noveliranjem sveukupnih planskih rješenja u skladu s, za područje obuhvata dijela PUP-a Stari Grad, izrađenom Konzervatorskom podlogom iz veljače 2016.godine ovjerenom od strane nadležnog tijela Ministarstva kulture, te omogućavanja provedbe svih zahvata u prostoru unutar tog područja direktnom provedbom GUP-a čija će se rješenja temeljiti na toj Konzervatorskoj podlozi.

U primjeni već više od 20 godina

"Razlog za donošenje ove odluke prvenstveno se nalazi u potrebi noveliranja planskih rješenja unutar obuhvata danas važećeg Provedbenog urbanističkog plana Stari Grad Pula (PUP Stari Grad) koji je na snazi i u primjeni u posljednjih više od 20 godina.", pojašnjava se u prijedlogu odluke.

Planom su, u skladu s važećom zakonskom regulativom u vrijeme njegova donošenja, određeni svi elementi provedbe - namjena prostora, tretman i uvjeti gradnje, uvjeti zaštite prostora, granice građevnih čestica te ostali urbanistički parametri temeljem kojih se vrši privođenje prostora utvrđenoj namjeni. Međutim, u odnosu na dugovječnost ovoga plana te, u međuvremenu evidentirane promjene stanja u prostoru kao i izmjenu referentne zakonske regulative, oportunim je ocijenjeno izraditi detaljnu Konzervatorsku podlogu koja bi valorizirala stanje unutar predmetnog područja te stvorila preduvjete za njegov daljnji razvoj direktnom provedbom pulskog GUP-a.

- U odnosu na teškoće provedbe plana u pogledu utvrđenih oblika i veličine građevnih čestica nastalih kao posljedica izmjene referentnih propisa koji reguliraju vlasnička prava ali i česte izmjene vlasničke strukture, oportunim je procijenjeno pokrenuti postupak stavljanja izvan snage plana te daljnju provedbu aktivnosti unutar tog područja temeljiti na odredbama GUP-a, u koji će se preuzeti relevantni dijelovi izrađene Konzervatorske podloge, kažu iz gradske uprave.

Usklađivanje s Konzervatorskom podlogom

Stoga se u postupku planiraju provesti aktivnosti koje se odnose na stavljanje izvan snage dijela danas važećeg PUP-a Stari Grad te izmjenama i dopunama GUP-a propisati sve relevantne odredbe i uvjete zaštite za provođenje prostora unutar obuhvata današnjeg PUP-a Stari Grad. Izvan snage stavlja se dio plana, jer je preostali dio već stavljen van snage postupkom izrade UPU-a Riva za koji je dio također izrađena detaljna Konzervatorska podloga i čijim će se planskim rješenjima na odgovarajući način zamijeniti planska rješenja tog dijela PUP-a Stari Grad.

S obzirom na obvezu usklađenja sadržaja planova svih razina u istom će se postupku izmijeniti i referentni dijelovi Prostornog plana uređenja Grada Pule te Generalnog urbanističkog plana Pule. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter