I drugi ce kopirati privatizaciju NK Istre 1961

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

NK Istra 1961 prvi je hrvatski sportski klub u privatnom vlasništvu. Grad Pula prvi je u Hrvatskoj proveo drugi krug privatizacije, a uskoro slijedi i treci, a pulski nogometni prvoligaš ogledni je primjer privatizacije sportskog kluba koji ce svi ostali hrvatski sportski kolektivi kopirati.Takav stav dijeli cijela Hrvatska, koja vapi za "svojim Šceglovom" nakon što je ruski poduzetnik Mikhail Šceglov preuzeo vecinsko vlasništvo nad pulskim nogometnim prvoligašem.

Temeljni kapital NK Istre 1961 iznosi nešto više od 15 milijuna kuna, što je podijeljeno na 30.190 dionica nominalnog iznosa 500 kuna za svaku dionicu. Vlasnicku strukturu NK Istre 1961 š.d.d. na posljednji dan 2011. cine Mikhail Šceglov, koji ima 15.870 dionica, odnosno 52,5 posto, te Grad Pula, koji ima 14.320 dionica, odnosno 47,4 posto.

Šceglov je pretvorio dotadašnja ulaganja u vlasnicku strukturu što ce uciniti i ostali vjerovnici. Dva najveca su pulska Cementara i Grupacija Puljanka koji to žele u trecem krugu privatizacije, dok bi u cetvrtom krugu dionice, po cijeni od 500 kuna, mogli kupiti navijaci.

Neosporno je da sve nogometne sredine pulski primjer privatizacije isticu kao jedini ispravan za kopiranje pa se vec cuju najave da upravo na takav nacin ostali hrvatski gradovi i zainteresirani ulagaci žele zbrinuti svoje prvoligaše što zorno pokazuje primjer susjedne Rijeke. Uostalom, privatizaciji pulskog nogometnog prvoligaša zeleno je svijetlo dalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pozitivno ga ocijenivši prema svim odredbama Zakona o sportu.

Usto, Grad Pula izgradio je i ljepoticu - Gradski stadion "Aldo Drosina", cija je infrastruktura po mjeri Pule, a koju bi mnogi željeli kopirati u svoje sredine.

Medutim, nekima u gradu pulski nogomet još uvijek nije sjeo, bez obzira što pohvale stižu s najviših instanci. (Goran ROJNIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter