I dobra hrana privlači goste na ATP Umag

Tullio Fernetich
Tullio Fernetich

Otkako je prije devet godina otvorio mali obiteljski hotel San Rocco u Brtonigli, Tullio Fernetich dobio je niz domaćih i međunarodnih stručnih nagrada. Razgovaramo u ugodno rashlađenom aperitiv baru u povodu posljednjeg velikog priznanja - nagrade "Best of Alpe Adria" - što ju je nedavno dobio njegov hotelski restoran (šef kuhinje je Zoran Čobanov).

Kuharsko i prateće osoblje San Rocca ovih je dana u silnoj strci, pripremaju se za "Istria gourmet festival" koji je počeo prekjučer, a trajat će do sljedeće nedjelje. U sklopu 24. Vegeta Croatia Open teniskog turnira u Umagu, Fernetich je osmislio i složio desetodnevni gastro program u kojem će sudjelovati i Emanuele Scarello iz talijanskog restorana s dvije Michelin zvjezdice te čarobnjak slovenske kuhinje Tomaž Kavčič.

- Bit će to dvije večere nazvane "Bez granica" kao naš doprinos ulasku Hrvatske u Evropsku uniju. Svake večeri pripremat će se jela po jelovniku s povodom, a sve s idejom da gostima ponudimo najbolje s ovog našeg područja. Naš chef Zoran Čobanov imat će svoj cooking show, jedna je večer rezervirana za kuhare evropske asocijacije Jeunes Restaurateurs d'Europe, pa predstavljanje naših jela - četiri zemlje i četiri pionira malvazije…, sve je to bilo prilično teško organizirati u jeku turističke sezone, no mislim da smo uspjeli, veli Fernetich.

Zadovoljno ističe da je upravo on pred nekoliko godina bio jedan od inicijatora gastro promjene umaškog turnira. "Bilo je naprosto žalosno vidjeti kako jedan takav eminentni događaj nudi ćevapčiće i ražnjiće. Danas je i eno-gastro ponuda jak argument dolaska gostiju na turnir - koliko je važan sport i noćni život, toliko upravo i ta ponuda. Tako su se upravo za umaški turnir spojile tri uspješne konobe (Nono-Bušćina-Food&Vine Primizia) u zajedničku firmu Naša kužina što ovih nekoliko godina odlično funkcionira".

Vraćamo se na učinke ovogodišnje turističke sezone. Svaka je godina sve teža. Upravo jučer sudjelovao je u radu sjednice Nacionalnog vijeća Obiteljskih malih hotela. Jedan od zaključaka jest da je ovogodišnja sezona vrlo čudna.

- Neki naši članovi, poglavito iz Dalmacije, po prvi put imaju rupe u sedmom i osmom mjesecu. Kriza je prisutna svugdje, ponuda je sve veća i atraktivnija, kako kod kuće tako i u svijetu, pa i fiskalizacija je učinila svoje tako da ispada da gostiju ima rekordno kao i lani, a svaki objekt je ostvario za jednu petinu manji promet. (V. MEDVEDEC, snimila J. PREKALJ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter