"I did all my best… to smile" u galeriji Rigo


"Blue, blue, electric blue…" iz Bowiejeve "Sound and vision" pjevalo je ponovno i ponovno šest uniformiranih stjuardesa u ukočenoj vojničkoj pozi i izobličeni Mickey Mouse s divovskim crnim megafonom umjesto lica, probušenih ušiju i prikovan za stolicu. Tako je ispred galerije Rigo, u prisustvu ljubitelja i znalaca umjetnosti te znatiželjnika, otvorena izložba "I did all my best… to smile" (Dala sam sve od sebe… da se nasmiješim) novigradske vizualne umjetnice Dragane Sapanjoš.

Atraktivan je performance, u kojemu su sudjelovali glazbenik Denis Makin i pjevačice zbora Lavanda (predvođene kapetanom Branislavom Ostojićem) samo dio "višeslojnog projekta koji sažima općeljudsku problematiku viđenu očima autorice, utjelovljenu preobrazbom prostora galerije u specifičan ambijent pun simbola i asocijacija", kako je objasnila Ketrin Milićević Mijošek, ravnateljica muzeja Lapidarium, u čijem sklopu djeluje i Rigo.

Pružajući zvučni i vizualni doživljaj autorica kritizira izobličenu današnju sliku kulture, unoseći i dimenziju ludosti, jer "ne mariti za kulturu doista jest ludost", kako sama kaže. Kultura se gura u drugi plan, zaboravljajući da se njome nekad ukazivalo na realna zbivanja, prenosilo povijest, učilo i oplemenjivalo čovjeka.

- "I did all my best… to smile" odraz je stanja stvari, ljudske slabosti (koju srećom i sama posjedujem), jedne "krive" kulturne prtljage, koja je istovremeno neizbježna i znakovita. Jedan osljepljujući odraz. Onirička, paranoidna dimenzija… Uznemirujući i anksiozan sklop u kojem je tijelo gledatelja, ali i same umjetnice, u središtu priče koja se, isprekidana, ne odvija, već se ponavlja uvijek istim tijekom. To je svojevrsno putovanje - statično, unutarnje i psihoanalitičko, puno tajni, koje samo čekaju da budu otkrivene, poručuje Sapanjoš, akademska umjetnica koja je diplomirala na milanskoj Accademiji di Belle Arti - Brera u Milanu, a živi i radi u Milanu i Novigradu.

Njenu je izložbu u Galeriji Rigo moguće pogledati do 1. rujna svakodnevno, osim ponedjeljkom, od 10 do 13 i od 18 do 23 sata. (K. FLEGAR, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter