I desničari i ljevičari srame se života u Jugoslaviji

S okruglog stola u Domu hrvatskih branitelja (Tajana Brajković)
S okruglog stola u Domu hrvatskih branitelja (Tajana Brajković)

I desničari i ljevičari se, zapravo, srame vlastitog života, vlastite prošlosti u Jugoslaviji i socijalizmu, kakva god da je bila. Ljudi se srame nečeg usred čega su živjeli godinama, mnogi i desetljećima, kazao je danas u uvodu Bojan Munjin, voditelj tribine Trećeg programa Hrvatskog radija "Medijska spektakularizacija socijalizma", koja se, uz izravan radijski prijenos, održala u prepunom Crvenom salonu pulskog Sajma knjige.

Reagirao je sarajevski književnik, novinar i publicist Ivan Lovrenović, rekavši da bi u ovoj raspravi isključio ljevičare i desničare budući da su, iako su oni entiteti, marginalni za ovu temu sjećanja na Jugoslaviju i socijalizam.

- Postoje, naime, oni treći, koji su najbrojniji i najvažniji, a to smo svi mi ostali. Tema Jugoslavije i socijalizma je strahovito kompleksna, s toliko dubine, različitih lica, i odnosi se na iznimno dugo razdoblje od 50 godina. Smatram da je jako važno diferencirano mišljenje, pa i diferencirano sjećanje. Evo, iz mojeg osobnog iskustva: moja djeca i ja imamo dva potpuno različita pogleda; oni se sjećaju onih vremena kad je Jugoslavija već dosegla visoke civilizacijske vrijednosti, dok se moja sjećanja odnose na razdoblje koje nije bilo tako veselo, kazao je Lovrenović.

Usporedio je ta sjećanja s onima na razdoblje Austrije. "Jedni ga smatraju klasičnim mitskim zlatnim dobom, dok ga drugi, formirani ideološkim inputima, smatraju robovanjem. Slično je i sa sjećanjima na Jugoslaviju. Crno-bijele interpretacije su u startu potpuno promašene", dodao je.

Na pitanje o čestim aktualnim upozorenjima o crvenoj opasnosti i moći Udbe, povjesničar Tvrtko Jakovina (kojeg neistomišljenici nazivaju "crvenim povjesničarom"), odgovorio je: "Onoliko koliko sam ja crveni povjesničar, toliko je i danas opasna Udba. Osjećam se najporaženijim zbog toga kakvo smo mi to društvo izgradili u ovih 20 godina; posve nespremno da prihvati argumente. Dok ne budemo bili spremni otvoreno govoriti, imat ćemo negativnu estradizaciju i u iritantnu medijsku produkciju lijevo-desne ravnoteže".

- Kad me pozivaju na televiziju uvijek se pazi na ravnotežu, bez obzira koliko jedni koristili argumente, a drugi besmislice. Ove je godine 70. obljetnica AVNOJ-a, a o tome se u ovoj zemlji nije reklo ništa, iako je već u Jajcu određeno da sve republike imaju pravo na samoopredjeljenje do odcjepljenja. Imamo u ovoj zemlji deset, ponavljam, deset studija povijesti, a proizveli smo masu loših učenika, kazao je Jakovina.

Mladi slovenski pisac, scenarist i redatelj hrvatskog podrijetla Goran Vojnović, autor romana "Čefurji raus" i "Jugoslavija moja dežela", rekao je da je 1991. i u Sloveniji napravljen velik rez spram prošlosti. Zavladala je potpuna tišina i zabrana sjećanja, uključujući i pop kulturu i književnost, da bi se prije nekoliko godina to vratilo spektakularizacijom nečeg "tako dalekog".

- To je tako daleko, u magli, estetizirano i jako prikladno za desničarsku demonizaciju ili ljevičarsku idealizaciju. Sve je pretvoreno u tajnu, kao "nitko se ne sjeća". Desničari ne žele vidjeti dobre strane, a ljevičari loše strane Jugoslavije. To je jako crno-bijeli pogled. Svi smo potrgani iz prošlosti. I premda se to dogodilo prije 20 godina, čini se kao da se zbilo prije nekoliko stoljeća. Ljudima su zabranili da se sjećaju, zaključio je Goran Vojnović. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter