I Dante dolazi u Pazin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni dan 15. dana Julesa Vernea bit ce organiziran u subotu u starom dijelu grada Pazina, koji ce se za tu priliku vratiti u 1867., u kojoj se odvija radnja Verneovog romana "Mathias Sandorf", najavili su na konferenciji za novinare u pazinskom Kaštelu direktor Turisticke zajednice središnje Istre Radenko Slokovic te gradska savjetnica za vodenje projekata i manifestacija Ranka Šepic.

Program pocinje u 17 sati promenadom šetaca odjevenih po modi iz 19. stoljeca na relaciji od Kaštela do Spomen doma. Tijekom popodneva i veceri u Ulici Franine i Jurine svirat ce tradicijski sviraci iz sastava Gunjci, Veteranke, Batana te zbor Roženice. Na Starom trgu bit ce smještena glavna pozornica, a na njoj ce, osim vec spomenutih grupa, nastupiti Sunglasses band i Cinkuši.

Na Prilazu Kaštelu igrat ce se stare djecje igre, ali i zanimljiva utrka puževa. Ispred Kaštela je u 18.15 sati zakazano otvorenje kipa Dantea Alighierija, za kojeg mnogi govore da je inspiraciju za opis pakla u "Božanstvenoj komediji" pronašao u Pazinskoj jami.

Na autenticni doživljaj iz Verneovog romana podsjecat ce ulicni uresi te kostimirani sudionici odjeveni u pucane, dame i gospodu, glazba iz 19. stoljeca, autohtona gastronomska ugostiteljska ponuda...

Mathiasa Sandorfa sprovodit ce od 19.30 sati, sudenje ce se odvijati 15 minuta kasnije u dvorištu Kaštela, dok ce se atraktivni prikaz Sandorfova bijega dogoditi u 22 sata. Za djecu ce biti organiziran Djecji kutak kapetana Nema, a lokalni ce ugostiteljski objekti izložiti dodatnu ponudu s verneovskim motivima.

Zainteresirani se mogu prijaviti za igru Lov na sakriveno blago, seljacku veceru, plovidbu jahtom ili helikopterom, što se takoder nalazi u ponudi manifestacije. Vjerojatno ce više kandidata privuci prakticna edukacija istarskog travara Franka Zgrablica, koji ce zainteresirane uciti raspoznavati samonikle biljne vrste u okolici Pazinske jame. Za sve dogadaje koji se placaju potrebno je prijaviti se na internetskoj stranici www.julesvernedays.com. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter