I Danko Koncar u konkurenciji za koncesije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad se raspišu natjecaji, kandidirat cemo se za dobivanje koncesije u svim projektima "Brijuni rivijere". I vjerojatno ponuditi drugaciji model od predloženog, tim nam je rijecima Danko Koncar najavio ukljucenje u najvažniji istarski projekt tijekom pršlotjednog razgovora. Kakav ce to drugaciji model ponuditi, nije decidirao, vec je naveo da je model PPP-a bolji od predloženog BOT-a.

Prema BOT (izgradi-upravljaj-prenesi) modelu, ulagac bi na 66 godina dobio na upravljanje sjeverno priobalje Pule, kao i sjeverno priobalje Fažane, ukljuci li se i ta Opcina ponovno u projekt. Nakon eksploatacije zemljišta i nekretnina ulagac bi ih trebao vratiti, kao i sve investicije koje je ucinio, a za to ne bi dobio nikakvu naknadu, ali bi 66 godina trebao placati naknadu što je eksploatirao to podrucje.

Po Koncaru, BOT je loš model jer oni koji raspisuju natjecaj prisiljavaju ulagace da razmišljaju kratkorocno, odnosno da traže brze investicije gdje ce s malim ulogom moci izvlaciti novac, a nece se koncentrirati na dugorocan razvoj kad sve obnovljeno i izgradeno moraju prepustiti.

Stoga bi, po Koncaru, za "Brijuni rivijeru" bio bolji model PPP (ili hrvatski JPP, javno-privatno partnerstvo) jer bi po njemu država i jedinice lokalne samouprave dobili udio u vlasništvu na temelju uloženog zemljišta, a zajedno s ulagacem dijelili bi zaradu od ucinjenih dugorocnih investicija u izgradnji novih ili obnovi postojecih objekata.

Koncar sumnja da ulagaci mogu racunati na ikakvu zaradu od ulaganja u projekte "Brijuni rivijere" po modelu BOT s obzirom na to da turizam u našim krajevima živi punim plucima tek dva mjeseca, a u 66 godina, ako se takvo stanje ne izmjeni, to znaci svega 132 mjeseca aktivnosti od ukupno 792.

Koncar je i ranije izražavao sumnju u realizaciju "Brijuni rivijere" po modelu BOT. Pocetkom 2010. izjavio je da "nakon krize koja je rašcistila mnogo pojmova, teško da ce koncept 'Brijuni rivijere' uopce proci kad ulagac, nakon izgradnje, treba upravljati projektom nedovoljan broj godina i onda ga prepustiti." Tada je predvidio da bi u pulskom akvatoriju trebala biti marina, u Pineti kraj Fažane - vile…

- Kad pak govorimo o hotelu, osnovni problem istarskog i hrvatskog turizma je broj dana rada i iskorištenosti kapaciteta. Kad gledamo Azurnu obalu, turisticki radnici rade šest mjeseci u hotelima na obali, a drugih šest mjeseci u hotelima u planinama, zakljucio je onomad Koncar. (Paulo GREGOROVIC)


Nismo odustali od brodogradnje
- Od brodogradnje nismo odustali, ali se moraju korigirati neke stvari. Ima tu mnogo administrativnih zapreka koje trebamo odraditi. Ništa ne ide preko noci. Brodogradnja ima specificno mjesto u našim aktivnostima. Medutim, u EU-u se placa par tisuca eura, a mi bismo trebali platiti par milijuna eura za namaknuto pomorsko dobro. To nije fer utakmica i tu treba uciniti promjene. Europa ima svoja pravila i ta pravila moramo primijeniti i u Hrvatskoj, zakljucio je Koncar, cija se tvrtka Jadranska ulaganja natjece za kupnju 3. maja, Kraljevice i Brodotrogira.


Podijeli: Facebook Twiter