I dalje slab interes za skupe fažanske nekretnine

Najvišu cijenu po kvadratu postižu parcele na jugu Fažane (Z. S.)
Najvišu cijenu po kvadratu postižu parcele na jugu Fažane (Z. S.)

Od prodaje parcele na području zvanom Fažana jug 2 nedaleko od Vile San Lorenzo, Općini Fažana će se u kasu sliti više od 233 tisuće eura, odnosno gotovo 1,8 milijuna kuna. Odluka o prihvatu ponude o kupoprodaji nekretnina našla se na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, a uz nju je prihvaćena i ponuda za zemljište na Proštinu, sjeverno od fažanske jezgre.

Parcela na jugu Fažane, površine 583 kvadrata, prodana je kupcu iz Švicarske po početnoj cijeni od 233,2 tisuće eura, a dvije parcele na Proštinu, koje čine jedinstvenu cjelinu od 514 kvadrata, za 612 tisuća kuna kupcu iz Pule.

Natječaj 13 puta

Zanimljivo je da su se za to zemljište, čija je početna cijena iznosila nešto manje od 570 tisuća kuna, početkom listopada nadmetala dva ponuditelja, iako su te parcele do sada nuđene već 13 puta na općinskim natječajima, bez ikakvog interesa kupaca.

Na natječaju raspisanom 24. rujna Općina je za prodaju oglasila čak 18 nekretnina, a prodane su tek dvije. Najveća početna cijena, uz poslovično vrijedne parcele u budućem naselju Fažana jug 2 uz more, bila je oglašena za zemljište uz Puljsku, odnosno Fažansku cestu, preko puta budućeg trgovačkog i sportskog centra, na ulazu u mjesto. Ta je parcela od 3.895 četvornih metara nuđena za više od pola milijuna eura! Parcela uz valbandonsku Ulicu Dragonja, s 3.249 kvadrata, imala je pak početnu cijenu veću od dva milijuna kuna.

Ne spuštaju cijenu

Već duže vrijeme Fažana prodaje zemljišta u svom vlasništvu, no slab je interes za njih uslijed stagnacije na tržištu nekretninama i nepovoljne investicijske klime. Pritom općinska uprava nema namjeru, kako su nam svojedobno rekli, spuštati cijenu jer nije u pitanju rasprodaja komunalne "srebrnine" niti postoji potrebe za žurbom.

Koliko se pak prodaja općinskih nekretnina ne odvija željenim intenzitetom, vidljivo je bilo na ovotjednoj sjednici Općinskog vijeća kada je izglasan rebalans proračuna. Brojke kažu da je prihod od prodaje neproizvedene nefinancijske imovine, što će reći nekretnina, manji za 2,55 milijuna kuna, odnosno 46 posto manje od plana. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter