I dalje najviša potpora Motovun Film Festivalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na natjecaj za sudjelovanje u dodjeli sredstava u Programu javnih potreba u kulturi Istarske županije za 2012., a koji je objavio županijski Odjel za kulturu, stiglo je 470 zahtjeva (tri su došla van roka), koji su ukupno bili financijski teški gotovo 70 milijuna kuna, a tražilo se sufinanciranje u ukupnom iznosu od 21,7 milijuna kuna. Medutim, županija je za te namjene u iducoj godini planirala 4,55 milijuna kuna.

Županijski Odjel za kulturu je na bazi strucnih vrednovanja, kao i Istarske kulturne strategije, zakonskih obveza te dogovora s Ministarstvom kulture, predstavnicima udruga, ustanova i lokalnih vlasti, izradio prijedlog Programa javnih potreba u kulturi za 2012. koji su usvojili vijecnici na Županijskoj skupštini.

Prema tom dokumentu, za javne potrebe u kulturnim programima planirano jer 2,25 milijuna, a za ostale programe 2,3 milijuna kuna. Od 2,25 milijuna, za književnost i izdavaštvo ide 220 tisuca (za manifestacije 50 tisuca, za potpore tiskanju 158.912 i za otkup 11.080), za glazbeno-scensku djelatnost 300 tisuca te za zaštitu materijalne kulturne baštine i muzeologiju 800 tisuca kuna. Za vizualne umjetnosti planirano je 200 tisuca kuna, za nove medijske kulture 180 tisuca, za nematerijalnu kulturnu baštinu 300 tisuca, za medunarodnu suradnju 150 tisuca, a za ostale programe sto tisuca kuna.

Za casopis Nova Istra Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika planirano je izdvojiti 80 tisuca kuna, a za Buzetski zbornik i za godišnjak Istarskog povijesnog društva Histria po pet tisuca kuna. Planirana potpora za Medunarodni festival komornog teatra Zlatni lav i za Organum histriae iznosi po 40 tisuca, dok je za pulski Medunarodni susret harmonikaša planirano 30 tisuca kuna.

Od 2,3 milijuna za ostale kulturne programe izdvajamo muzejsku izložbu koja tematizira prehranu (nositelj Arheološki muzej Istre u Puli), a za što je namijenjeno 200 tisuca kuna. To je i najveci pojedinacni iznos izdvojen u sklopu podjele novca za zaštitu materijalne kulturne baštine i muzeologiju. Za Centar za nematerijalnu baštinu Istre, koji djeluje pri Etnografskom muzeju Istre u Pazinu, planirano je 40 tisuca, za ETNOfilm 30 tisuca te za izložbu u povodu 50 godina EMI-ja 20 tisuca kuna. Za središnju smotru narodne glazbe i plesa Istre planirano je izdvojiti 50 tisuca kuna za rovinjsko Pucko otvoreno ucilište, dok bi po 35 tisuca trebali dobiti udruga Tragovi za ocuvanje vlaškog ili žejanskog jezika i porecko Pucko otvoreno ucilište za susret Naš kanat je lip.

Kod ostalih kulturnih programa novac ce dobiti 22 programa s tim da je, kao i ranijih godina, najveci pojedinacni iznos od 400 tisuca kuna namijenjen za Motovun Film Festival. Za Sa(n)jam knjige u Istri planirano je 240 tisuca, cemu treba dodati još 50 tisuca za Monte libric, koji bi se u travnju organizirao kao zaseban sajam. Za digitalizaciju kina Valli u Puli, gdje se odvija dio programa Pula Film Festivala, planirano je izdvojiti 75 tisuca kuna te 200 tisuca za Festival igranog filma u Puli. I Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvincentu može racunati na 200 tisuca, a Porecko-pulska biskupija na 80 tisuca za ocuvanje vodnjanskih fresaka i 100 tisuca za umjetnicku baštinu u istarskim crkvama. Po 70 tisuca kuna je, uz ostalo, namijenjeno Mediteranskom kiparskom simpoziju i pazinskoj Kuci za pisce - Hiži od besid, kao i emisiji "Kultivator" TV Istre. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter