I dalje izvanredno stanje u istočnoj Slavoniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na području Brodsko-posavske županije ostaje na snazi izvanredno stanje, a tijekom noći je na problematično mjesto na nasipu postavljena je geomembrana kako bi se zaustavilo procjeđivanje.

Odluku da izvanredno stanje ostaje na snazi županijski Stožer za zaštitu i spašavanje donio je na današnjoj sjednici na osnovu procjena Hrvatskih voda, koje upozoravaju da je stanje i dalje ozbiljno jer su nasipi namočeni od veljače.

Protekle noći na nasipu u Slavonskom Brodu na strani s koje voda pritišće nasip postavljena je geomembrana sastavljena od nepropusnih folija s ciljem zaustavljanja procjeđivanja kroz nasip. "Posao je obavljen tijekom večeri i noći, sve je završeno oko tri sata ujutro, na dužini od 80-90 metara. Stanje je i dalje ozbiljno. Nema mjesta popuštanju. Treba podsjetiti da su nasipi još od drugog mjeseca natopljeni i u stanju kao spužva", kaže rukovoditelj obrane od poplava Hrvatskih voda u Brodsko-posavskoj županiji Davorin Piha.

"Vodostaj, uključujući današnji, još uvijek je na trećem najvišem nivou zabilježenom od kad se vrše mjerenja. Tijekom jučerašnjeg dana i noći imali smo oko 50 intervencija. Što dulje ovako stanje bude trajalo, trebat će više obraćati pažnju na stanje nasipa. Na pravovremene dojave možemo adekvatno reagirati", rekao je Piha.

Ne očekuje da će najavljene nove padaline utjecati na vodostaje. "Očekivane oborine od 7-8 litara ne bi trebale utjecati na vodostaj rijeke Save. Međutim sigurno je da će utjecati na provođenje trenutnih aktivnosti", istakao je Piha.

Načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije Davor Vlaović na današnjoj sjednici Stožera pozvao je na daljnju budnost duž cijelog područja uz Savu, te podsjetio da je i dalje na snazi odluka o djelomičnoj evakuaciji u Slavonskom Brodu i općini Bebrina.

Prema njegovim riječima, trenutno je u četiri evakuacijska centra smješteno oko 700 građana iz Slavonskog Broda i 677 iz općine Bebrina, a dio ljudi, koji nisu evidentirani, smješten je kod rodbine. Na području Brodsko-posavske županije smješteno je i dvadeset obitelji s poplavljenih područja u županjskoj Posavini.

Na stožeru je još jednom potvrđena informacija o ispravnosti vode u vodoopskrbnom sustavu na području koje pokriva tvrtka Vodovod iz Slavonskog Broda. Stručne službe zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije pripremaju se i za tretiranje 5700 bunara u prisavskom dijelu županije iz kojih se trenutno ne preporuča koristiti vodu za piće.

Predsjednica Crvenog križa u Slavonskom Brodu Milena Grgić demantirala je objave pojedinih medija vezano uz nedostatak hrane u prihvatnim centrima. Grgić ističe da imaju dovoljne zalihe hrane i higijenskih sredstava, ali da im stižu zahtjevi za čizmama, svjetiljkama, lopatama i radnom odjećom.

U cijeloj županiji i dalje nema nastave u osnovnim i srednjim školama, a u Slavonskom Brodu ne rade ni vrtići.

Šteta procijenjena na oko 27 milijuna kuna

Veći dio općina u Brodsko-posavskoj županiji dostavio je zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode, a županijski Stožer za zaštitu i spašavanje danas je pozvao lokalne samouprave da do petka dostave i preliminarne procjene štete.

Grad Slavonski Brod već je napravio procjenu šteta na oko 27 milijuna kuna.

"Procjenjujemo da se trenutno radi o 27 milijuna kuna. Tu su štete od obilnih kiša na cestama, uništene ceste od strane teške mehanizacije pri dovozu materijala u naselju Josip Rimac. Uništene su šetnice uz Savu, još ne znamo kakvo je stanje Malog gradskog kupališta, za sad znamo da ima dosta pukotina. Znatne su i štete u parkovima, pri dovozu vreća. Još nemamo procjenu šteta na crpnim stanicama Vodovoda, odnosno na pumpama koje su izgorile prepumpavajući oborinske vode," rekao je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

"Unutar ovog iznosa je i dva milijuna kuna koji su nam potrebni za tretiranje komaraca. Velike su površine pod vodom koje sada moramo tretirati", kazao je gradonačelnik Duspara.

Županja: Sava nastavlja opadati; ugrožena sela se i dalje brane

Razina rijeke Save kod Županje u proteklih nekoliko dana opala je za metar i pol te se očekuje kako bi u idućih 48 sati vodostaj mogao opasti do razine od 980, kada bi na snagu stupilo redovno stanje obrane od poplava, rečeno je na konferenciji za novinare županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije.

Po riječima zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Zijaha Mahmut Spahića, nasipi u županskoj Posavini koji se brane u dužini od 68 kilometara pod aktivnom su kontrolom. Mahmut Spahić je naveo kako rijeka Sava pored Županje protječe brzinom od 1100 kubičnih metara u sekundi dok je 16. svibnja, jednog od najkritičnijih dana, protok vode iznosio i 5500 kubičnih metara u sekundi.

Predsjednik županijskog Stožera župan Božo Galić zahvalio je svima koji sudjeluju u obrani od visokog vodostaja Save rekavši kako bez suradnje s općinama i mještanim ugroženih sela, Hrvatske vode ne bi uspjele odbraniti županjsku Posavinu od nabujalih savskih voda.

Galić se posebno zahvalio ministrima unutarnjih poslova i zdravlja, zamjerivši međutim predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću što, kako je rekao, kada je prije dva dana obilazio poplavljena područja, nije našao vremena da se sastane s članovima županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

Pozdravio je odluku Vlade da se za poplavljane područja Vukovarsko-srijemske županije proglasi katastrofa, ocjenivši međutim da se to moglo i ranije učiniti.

Po riječima zapovjednika Hrvatske kopnene vojske generala Dragutina Repinca, stanje na poplavljenim područjima Gunje, Rajevog sela i Račinovaca je stabilno.

"Naši vojnici su i dalje u Strošincima i rade zajedno s mještanima koji nisu napustili selo. Moram pohvaliti mještane iz Soljana i Vrbanje, koji su puno napravili u obrani od poplava", kazao je dodajući kako kroz razrušeni nasip u Rajevom Selu voda iz Save još uvijek ulazi u područje Posavine, a kod Račinovaca izlazi i vraća se u Savu.

U obrani od poplava u županjskoj Posavini angažirano je 611 vojnika koji već danima rade i na izvlačenju stoke iz poplavljenih područja, te je samo tijekom jučerašnjeg dana na sigurno izmješteno 321 grlo stoke.

HCR o minski sumnjivom području kod Gunje i Vrbanje

Hrvatski centar za razminiranje (HCR) izvijestio je danas da su njegove terenske ekipe, u koordinaciji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, obišle područja općina Gunja i Vrbanja, te je na svojim web stranicama objavio stanje minski sumnjivog područja na poplavljenom području.

Stručnjaci HCR-a stavili su se na raspolaganje nadležnim službama koje rukovode akcijama spašavanja ugroženog stanovništva, kao i s predstavnicima Centra za razminiranje BiH i Srbije. S njima će oformiti zajedničko povjerenstvo stručnjaka koji će pratiti stanje na terenu, a prvi sastanak povjerenstva zakazan je za petak, 23. svibnja.

Na području općine Gunja nalazi se ukupno 162.017 četvornih metara minski sumnjivog prostora, a radi se o području između rijeke Save i nasipa istočno od željezničkog mosta Gunja Brčko. Za taj prostor ne postoji nijedan izvorni zapisnik o miniranju, već se radi o procjeni da su na šumskim putevima i prosjecima postavljene manje količine protuoklopnih i protupješačkih mina, ističe HCR.

Minski sumnjive površine općine Gunja obilježene su s 29 tabli minske opasnosti koje su vezane žicom za stabla. Na prostoru općine Vrbanja minski sumnjiv prostor čini površina od 661.514 četvornih metara, koja je od noćas poplavljena, jer voda nadire iz poplavljenog područja Srbije. Na području Vrbanje u minski sumnjivom području nalazi se šuma Debrinja.

HCR navodi kako se, prema četiri izvorna minska zapisnika, tamo nalaze 683 protupješačke mine raznih tipova, kao i 48 protuoklopnih mina tipa TMA-3. Postoji opasnost da voda odnese mine na područja koja su već razminirana, jer se radi o području nižem od onoga na kojem se trenutno nalaze mine.

Točno područje nije moguće predvidjeti, s obzirom na nepredvidivost dotjecanja poplavnih voda, naglašava HCR. Područje općine Vrbanja obilježeno je s 30 oznaka minske opasnosti, 18 velikih i 12 malih tabli. Velike table su zabodene u zemlju, a male su vezane žicom za stabla, navodi HCR.

Vojska šesti dan pomaže u obrani od poplava

Pripadnici Oružanih snaga RH šesti dan angažirani su na poplavom ugroženim područjima Slavonije, a od oko tisuću vojnika najviše ih je angažirano u Posavskim Podgajcima koji su, uz Strošince i Drenovce, najugroženiji.

U Posavskim Podgajcima bazirano je 113 vojnika, a u Drenovcima njih 96 angažirano je na ophodnji i pojačavanju nasipa, navodi Ministarstvo obrane (MORH).

Vojska je na terenu i u Županji gdje se u ovom trenutku provjerava nasip od sela Štitar do mosta u Županji, a raspoređena je i u Vrbanji, Slavonskom Brodu, Soljanima, Babinoj Gredi. U Županji je helikopter koji nadzire situaciju iz zraka i tamo je u slučaju potreba za daljnjom evakuacijom.

Na poplavljenim područjima angažirano je i oko 90 motornih vozila, od kojih dvije cisterne i dva sanitetska vozila, četiri inženjerijska stroja, 13 čamaca, tri amfibijska vozila te tri poljske kuhinje.

Oružane snage RH humanitarnu pomoć pružaju i u poplavljenim područjima BiH gdje su dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i 15 vojnika prevozili pitku vodu iz Sarajeva za Orašje, agregat iz Mostara u Orašje te vreće s pijeskom na improviziranu branu na području Orašja. Ukupno su tijekom jučerašnjeg dana ostvarili 31 let u trajanju gotovo 10 sati i prevezli 27,5 tona tereta, navodi MORH. (Hina)



 

 


Podijeli: Facebook Twiter