I dalje blokirani računi dužnika nelegalnih kreditora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga za zaštitu ljudskih prava i zaštitu žrtava pravosuđa Veronika Vere i Udruga za zaštitu prava dužnika upozorile su danas kako su i dalje blokirani žiroračuni i imovina građana, koji su zaduženi kod kreditnih ureda bez dozvola, iako Ministarstvo financija tvrdi da su takvi kreditni uredi ugašeni.

Riječ je o tzv. kreditnim uredima, za koje je utvrđeno da su poslovali bez potrebnih dozvola Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke (HNB). U vezi njih Ministarstvo financija jučer je izvijestilo da je, nakon provedene kontrole, ugašeno i brisano iz sudskog registra 100-tinjak kreditnih ureda.

"Žiroračuni i imovina građana blokirana je i dalje, pa nam je nejasno tko onda provodi ovrhe nad građanima ako su tvrtke koje su plasirale sredstva brisane iz sudskog registra. Ako pak to nisu te tvrtke, zašto onda ove tvrtke koje blokiraju račune građana - nisu pod poreznim nadzorom i zapečaćene?", ističu udruge.

S tim u vezi podsjećaju kako se, sukladno Ovršnom zakonu, ovršni postupak prekida ako je tvrtka koja je plasirala sredstva ugašena, likvidirana ili je nad njom proveden stečajni postupak.

Također ističu kako je ostala nejasnu i sudbina novca koje su građani uplatili na žiroračune ugašenih tvrtki, nad kim to Uskok provodi istražne radnje, kao i tko snosi odgovornost za poslovanje tih kreditnih ureda i prijevare građana.

U jučerašnjem priopćenju, Ministarstvo financija obavijestilo je da od 19. listopada 2012. godine, odnosno od stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, svi pružatelji usluga potrošačkog kreditiranja, kao i posrednici pri pružanju takvih usluga moraju posjedovati odobrenje za rad izdano od Ministarstva financija, HNB-a (za kreditne institucije) ili HANFA-e (za leasing društva).

Odmah po stupanju na snagu toga Zakona, izvršena je kontrola eventualnog nastavka djelovanja tzv. kreditnih ureda i drugih trgovačkih društava koja su djelovala bez odobrenja. Inspekcijskim nadzorom nad 100 takvih društava utvrđeno je da su zatvorena/prestala s poslovanjem te je od Trgovačkog suda zatraženo njihovo brisanje iz Sudskog registra.

„Građane i dalje pozivamo da se prije sklapanja ugovora o kreditu dobro informiraju posjeduje li navedena institucija odobrenje za rad te da Ministarstvu financija prijave sve sumnjive pojave poput zalijepljenih oglasa za brzo odobravanje kredita i zajmova i sl. Na svaku prijavu, nadzorne službe Ministarstva financija promptno će reagirati“, stoji u priopćenju Ministarstva financija, objavljenom na njegovim internetskim stranicama. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter