I Clint Eastwood za istospolne brakove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Legendarni američki glumac i redatelj Clint Eastwood pridružio se podnesku 130 umjerenih republikanaca kojim se zagovara legalizacija istospolnih brakova pred američkim Vrhovnim sudom, piše LA Times.

Vrhovni sud trebao bi krajem ožujka donijeti odluku o ustavnosti kalifornijskog Prijedloga 8, ustavnog amandmana kojim su u toj američkoj saveznoj državi zabranjeni istospolni brakovi.

Među potpisnicima podneska kojim se zahtjeva odbacivanje Prijedloga 8 nalaze se i neki bivši ministri iz administracije Georgea W. Busha i bivši republikanski guverneri.

Vrhovni sud će 26. ožujka saslušati argumente u tom slučaju, a četvrtak je bio zadnji dan protivnicima i pobornicima Prijedloga 8 za podnošenje podnesaka. Ministarstvo pravosuđa također je pozvalo Vrhovni sud da odobri istospolne brakove u Kaliforniji.

Potpisivanje podneska organizirala je Američka zaklada za ljudska prava (AFHR). Među republikanskim potpisnicima nalazi se i nekoliko onih koji su se ranije protivili istospolnim brakovima, ali otkako su ih neke savezne države ozakonile, oni su "kao i mnogi Amerikanci, preispitali svoje stavove i zaključili da nema legitimnog, na činjenicama utvrđenog razloga zbog kojeg bi se istospolnim parovima uskratilo zakonsko priznanje kakvo imaju heteroseksualni parovi". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter