I Cehoku prihvacena jamcevina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši varaždinski gradonacelnik Ivan Cehok ponudio je 2,6 milijuna kuna jamcevine za obranu sa slobode, što je sudac istrage prihvatio, no s obzirom na to da je USKOK najavio žalbu, konacnu odluku o njegovu mogucem izlasku iz zatvora u Remetincu iduceg ce tjedna donijeti izvanraspravno vijece zagrebackoga Županijskog suda.

Jedna od Cehokovih braniteljica Jasna Novak izjavila je da je Cehok ponudio hipoteku na obiteljsku kucu u Varaždinu i na zemljište na kojem je obiteljska kuca njegove majke te 110 tisuca kuna u gotovini, to jest jamcevinu od ukupno 2,6 milijuna kuna.

Na današnju odluku suca istrage Ratka Šcekica USKOK je najavio žalbu jer smatra da bi Cehok trebao ostati u istražnom zatvoru buduci da i dalje prijeti opasnost od utjecaja na 20-ak svjedoka koje u istrazi još treba ispitati.

Cehok je jamcevinu ponudio dva dana nakon što je suosumnjiceni varaždinski poduzetnik Davor Patafta izašao na slobodu zahvaljujuci dosad najvecoj jamcevini od 12 milijuna kuna. I u njegovu slucaju USKOK se žalio, no sud je tu žalbu odbio.

Sudac Šcekic potvrdio je da je prije dva dana prihvatio i oko dva milijuna kuna jamcevine treceosumnjicene Narcise Huljev, clanice uprave Pataftine tvrtke preko koje su Cehok i njih dvoje malverzacijama pri kupnji i prodaji nekretnina oštetili grad Varaždin za 29 milijuna kuna.

Cehok je, inace, pocetkom tjedna iz zatvora dao ostavku na dužnost varaždinskoga gradonacelnika. Time je prestala opasnost od moguceg ponavljanja kaznenog djela, što je bio jedan od razloga njegova zatvaranja pa je sudac istrage ukinuo istražni zatvor na toj osnovi.

USKOK se na tu odluku nece žaliti, a za podnošenje žalbe na jamcevinu ima rok od tri dana. O toj žalbi odlucivat ce izvanraspravno vijece zagrebackoga Županijskog suda. Po Šcekicevim rijecima, odluka se može ocekivati sredinom iduceg tjedna. Do tada Cehok ostaje u Remetincu, gdje je zatvoren od 10. lipnja, kada je protiv njega i dvoje suosumnjicenih USKOK pokrenuo istragu zbog navodnih malverzacija sa zemljištima.

Protiv svih troje USKOK je nedavno proširio istragu zbog sumnje da je Cehok pokušao Patafti omoguciti da s fiktivnih 6,2 milijuna kuna preuzme vecinsko vlasništvo nad varaždinskom gradskom tvrtkom Zracna luka – Varaždin Airport, vrijednom 21 milijun kuna. Tereti ga se i da je pozajmicama Pataftinoj tvrtki oštetio grad za cetiri milijuna kuna.

Ako ga pusti na slobodu uz jamcevinu, Cehok ce morati sudu obecati da se nece skrivati, ometati postupak te da ce se pojavljivati na sudu.


Podijeli: Facebook Twiter