I Buzet u projektu "Čitamo mi u obitelji svi"

Projektom je obuhvaćeno četrdeset učenika
Projektom je obuhvaćeno četrdeset učenika

Jako se veselim obiteljskom čitanju knjiga, a neke od knjiga pročitat ću i s nonom, pohvalio se učenik trećeg razreda buzetske Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Matija Danijel Žugaj, koji će zajedno sa svojim vršnjakom Mariom Draščićem prvi ponijeti kući knjižničnu naprtnjaču s osam zanimljivih knjiga iz različitih područja. Neke su knjige namijenjene roditeljima, neke djeci, a neke za zajedničko čitanje i druženje.

Buzetska škola i školska knjižnica time su se drugu godinu za redom uključile u projekt "Čitamo mi u obitelji svi" koji je inicirala Hrvatska mreža školskih knjižničara.

Nakon pripremne faze i nabave knjiga, naprtnjače su krenule na svoje putovanje u domove učenika trećih razreda matične škole. Projektom će biti obuhvaćeno četrdeset učenika uz potporu učiteljica Milice Kodelja, Željke Marinković i knjižničarke Mirjane Krbavčić. Projekt je podržala i ravnateljica škole Mirjana Blažević.

Naprtnjača se nalazi u obitelji od petka do srijede. Učenik će zajedno s članovima obitelji odrediti da svaki dan barem dvadeset minuta zajednički razgledavaju, čitaju i komentiraju, a zatim u bilježnicu dojmova upišu svoja zapažanja ili nešto nacrtaju.

- Ovim projektom motiviramo učenike za čitanje i skrećemo pozornost da se u knjižnici nalazi mnoštvo knjiga iz različitih područja a ne samo lektira. Od učenika i članova obitelji ne očekuje se da sve pročitaju, već da kroz zajedničko čitanje neposrednim primjerom pokažu djeci da je čitanje korisna i zanimljiva aktivnost uz koju uče, zabavljaju se, maštaju i druže se, rekla je Krbavčić.

Knjige za projekt financirala je škola, a svake srijede učenik koji vrati naprtnjaču izvlači papirić s imenom kolege koji će sljedeći nositi naprtnjaču kući i ujedno iznosi svoje dojmove o naprtnjači u obitelji te time motivira druge đake.

- Projektom poboljšavamo kvalitetu učenja i čitanja kod djece, kvalitetu usluge školske knjižnice i rada škole, zaključila je Krbavčić. (piše i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter