I Buježi protiv korporacijske pohlepe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tocno u podne 40-ak gradana Bujštine okupilo se u Bujama, pokraj glavnih semafora, cime su se prikljucili globalnim prosvjedima 15.O protiv Wall Streeta i dominacije krupnog kapitala.

Prosvjed je diljem svijeta, a tako i u Bujama, potaknut pokretom Zauzmimo Wall Street, organiziranim kao pobuna protiv korporacijske pohlepe.

Na inicijativu grupe gradana u Bujama su postavljeni transparenti s porukama "Država i gradovi u službi gradana, a ne kapitala", "Zrak, vode i šume nisu na prodaju", "Želim živjeti od svog rada a ne od njihovih kredita", "Mi smo 99%", "Istra, Hrvatska, Europa, Svijet, solidarni Zajedno", "Ne glasajte za Notaxa" i "Tko upravlja svijetom" te plakati istih skupova na španjolskom, talijanskom i engleskom jeziku.

Voditelj grožnjanskog Miramida centra Goran Božicevic, kao jedan od inicijatora ovog prosvjeda, kazao je da su podijelili 30-ak letaka deklaracije o ljudskim pravima koji govori o pravu na rad i primjerenu naknadu te koji objašnjava kontekst prosvjeda na današnji dan. "Mi tražimo eticku revoluciju, mi tražimo promjenu smjera", pisalo je na njima.

Okupljenima su se kratko (i neplanirano) obratili organizatori zahvaljujuci na neocekivano velikom odazivu te izrazivši zadovoljstvo da su i Buje dio svjetskih prosvjeda. Cula se od okupljenih gradana zabrinutost za financijski kolaps Grcke te kritika na racun loše monetarne politike Hrvatske.

Uz zvuke gitare i melodiju "Imagine" okupljeni studenti, zaposleni i nezaposleni, umirovljenici i medunarodni volonteri  družili su se do 13 sati. (Tanja KOCIJANCIC, snimio Zoltan TOTH)


Podijeli: Facebook Twiter