I Brtonigla daje bebama 5.000 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema odluci vijecnika na zadnjoj sjednici, tek rodene bebe na podrucju Brtonigle dobit ce na dar od Opcine 5.000 kuna. Time se ova mala opcina svrstala u sam istarski vrh, uz bok Opcini Bale, koja za svako rodeno dijete takoder izdvaja 5.000 kuna.

Od gradova prvi je Pazin s 3.000 kuna za prvo, 4.000 za drugo i 5.000 kuna za trecerodeno dijete. Prvi susjedi Brtonigle takoder izdvajaju manje - Grožnjan 3.000, Novigrad 2.000, Buje 1.500, a najbogatiji Umag daje samo 700 kuna po bebi.

Prema dosadašnjoj odluci o ostvarivanju prava na pomoc za novorodencad, roditelji s podrucja Brtonigle dosad su za svako dijete dobivali po 3.000 kuna.

- Djece imamo zaista malo. Predlažemo da naknadu povecamo na barem 5.000 kuna po novorodencetu, jer nešto moramo poduzeti. Znam da to roditeljima možda nece puno pomoci s obzirom na današnje troškove, niti ce ih to potaknuti na radanje djece, ali dužni smo pokazati dobru volju, rekao je predsjednik Vijeca Franco Cattunar. S njime su se složili i ostali vijecnici, jer ionako, s obzirom na mali prirast, to nece opteretiti proracun.

Cattunara je, naime, zabrinulo što je prema netom dovršenom popisu stanovništva njihova mala opcina u deset godina narasla za samo stotinjak žitelja, odnosno na 1.684 stanovnika. Predsjednik vijeca smatra da je to poražavajuci podatak.

Inace, lani je ovu naknadu opcinska uprava isplatila za tek šest beba (postoji mogucnost da ih je rodeno i više te roditelji nisu znali da imaju pravo na jednokratnu pomoc), dok su u ovoj godini, zakljucno do 18. svibnja, isplacene tri naknade. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter