I brojne manifestacije rezultirale za čak 16% više noćenja nego lani

Roxanne, Rovinj
Roxanne, Rovinj

Već je odavno jasno, puno prije završetka turističke sezone, da će Pula ove godine premašiti sve dosadašnje turističke rekorde. Kroz naš grad ovog je ljeta najviše prošlo Nijemaca, koji su ostvarili gotovo sto tisuća noćenja više nego prošle godine, te Talijana, kojih je pristiglo 40 tisuća. Na trećem su mjestu, po prvi puta u turističkoj povijesti Pule, ispred Austrijanaca gosti iz Velike Britanije, koji su stigli na valovima dobre festivalske glazbe Outlooka i Dimensionsa. Treba istaknuti Poljake, koje je rast od gotovo 40 posto približio Slovencima. Posljednje brojke otkrivaju ukupno povećanje dolazaka turista i njihovih noćenja od čak 16 posto, što iz gradske uprave komentiraju kao rezultat pomnog planiranja i ulaganja u turističku infrastrukturu i sadržaje koji iz godinu u godinu sve bogatiji.

Efekt manifestacija na dolazak gostiju

Iz Grada Pule posebno ističu da je za ovako velik rast Pule, osim ulaganja u turističku infrastrukture, zaslužan i znatan porast kulturno-umjetničkih manifestacija, kojih će se do kraja 2017. godine održati više od tisuću.

- Promocijom povijesne i kulturne baštine tijekom Noći muzeja u siječnju je započela rekordna pulska godina, a nastavila se 3. pulskim Karnevalom i maškaranom povorkom. Sjajni turistički rezultati plod su vrijednog rada svih turističkih djelatnika, kojima prije svega treba čestitati na uspješnosti i napretku u odnosu na proteklu godinu. Turizam je najkonkurentnija gospodarska grana u Hrvatskoj, mi smo to na vrijeme prepoznali te me stoga posebno veseli što naših tisuću manifestacija godišnje ima sve više efekta na pojačani dolazak novih turista iz Europe i cijelog svijeta. Pula je uistinu primjer kako se spajanjem povijesnog nasljeđe s modernim sadržajem i rješenjima mogu postići uistinu impresivni rezultati, komentirao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

U Arenu su Sting, Zucchero i 2Cellos te Dino Merlin privukli na desetke tisuća ljubitelja glazbe, a  64. izdanje Pula Film Festivala tradicionalno mnogobrojnu vjernu publiku. Dani antike, Pulska noć i Croatia Bike Week godinama privlače posjetitelje u grad, a sjajne turističke rezultate ostvaruje Zračna luka Pula koja je do kraja kolovoza zabilježila više od pola milijuna putnika što je već sada više nego cijele 2016. godine.

- Osim toga veliki je rast posjetitelja ostvarila Arena koju je u 2017. godini posjetilo 365.516 posjetitelja, znatnih 40 tisuća više nego prošle godine. Na samome kraju bogate festivalske sezone jubilarni 10. Outlook u Arenu i štinjansku utvrdu Punta Christo doveo je monumentalnu listu s 300 međunarodnih izvođača, koji su obuhvatili sve generacije i stilove bass glazbe kako i priliči najvećem europskom festivalu bass glazbe i soundsystem kulture, ističu iz Grada Pule, napominjujući da, iako se ljeto bliži kraju, Pula ne posustaje već nastavlja s bogatim nizom kulturno-umjetničkih manifestacija.

Puli niti hladnoća ne smeta

Ovog vikenda Pula je, pak, bila ponovno domaćin međunarodnoj triatlon utrci Ironman 70.3, a posljednjih dana ljeta novi spektakl nudi Festival Visualia, koji se održava od 21. do 23. rujna na mnogobrojnim lokacijama u starogradskoj jezgri. Pulska X-ica i biciklijada Jug na dva kotača nude se u sportsko-rekreacijskoj ponudi, a približavanjem hladnoće Pula će nuditi Sajam knjige u Domu hrvatskih branitelja, Prosinac u Puli, koji će svojim prigodnim blagdanskim manifestacijama donijeti nove zimske radosti, te malonogometno druženje kroz turnir Moja ulica, moja ekipa. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter